Uz podršku Evropske unije obnovljena zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu

Zgrada Okružnog javnog tužilaštva koja je obnovljena zahvaljujući podršci Evropske unije u vrijednosti od 580,000 eura otvorena je danas u Istočnom Sarajevu. Zgrada Okružnog javnog tužilaštva je u potpunosti obnovljena i proširena s novim spratom, čime su omogućeni bolji uslovi rada za sve uposlenike, što će omogućiti i pružanje boljih usluga za građane.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno istakao je da je podrška jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini prepoznata kao dugoročni prioritet Evropske unije u cilju jačanja neovisnosti, odgovornosti i učinkovitosti tužilaštva i pravosudnog sistema. „Evropska unija je uložila više od 20 miliona eura u obnovu i izgradnju 24 zgrade sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine. To je bitno jer je sudijama, tužiocima i uposlenicima u pravosuđu neophodan prostor da bi radili, ali sama infrastruktura nije dovoljna. Učinkovit, profesionalan i nepristrasan pravosudni sistem je neophodan kako bi se osigurala vladavina prava unutar društva,“ rekao je Sinno tokom svečanog otvaranja obnovljene zgrade tužilaštva.

Sinno je naglasio da  Evropska unija značajno podržava reformu pravosuđa u BiH te istakao „Sve pravosudne institucije moraju biti proaktivne i profesionalne kako bi ispunile ono što se od njih očekuje. Kao što je naglašeno u Mišljenju Evropske komisije o Aplikaciji za članstvo BiH u EU, stanje vladavine prava će biti jedno od ključnih područja koje ćemo procijeniti. Nastavit ćemo podržavati sve institucije u BiH, ali ćemo biti i prijatelj koji će reći istinu, biti kritični prema određenim pitanjima i reći šta se može unaprijediti“.

Glavna tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Anica Vukadin je istakla  „Danas imamo razloga za sreću – naše Okružno javno tužilaštvo konačno ima zgradu koja u potpunosti zadovoljava naše potrebe. Ova zgrada je pozitivan primjer razvoja svih pravosudnih institucija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo unapređivati naš profesionalizam i učinkovitost u krivičnom gonjenju svih slučajeva koji su u našoj nadležnosti.

Član Predsjedništva visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Selin Karamehić je istakao da je rekonstrukcija urađena u skladu s najvišim evropskim standardima„Fizički uslovi rada moraju biti prikladni i odgovarajući kako bi se poduzele potrebne reforme, to je preduslov demokratizacije društva i jačanja vladavine prava a što je uslov na našem putu ka Evropskoj uniji i prioriet rada VSTV-a.“

Ambasada Švedske u BiH je kroz višegodišnji projekat finansirala izradu arhitektonskih rješenja za projekte koje finansira Evropska unija, a jedan od njih je i dokumentacija za obnovu  Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Rekonstrukcija zgrade Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je dio šireg programa podrške Evropske unije za obnovu i modernizaciju sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine.

Europa.ba