Budimo aktivni: Evropska sedmica sporta u BiH

Evropska sedmica sporta se obilježava širom Bosne i Hercegovine u cilju promocije sporta i fizičke aktivnosti. Ova inicijativa Evropske komisije započeta je prije pet godina, kao odgovor na smanjenje fizičke aktivnosti građana širom Evrope.

U cilju promocije brojnih prednosti sporta i aktivnog života, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini je organizovao “Evropski dan sporta” u Banjaluci u kojem je učestvovalo više od 400 učenika iz 14 škola banjalučke regije. Učenici su imali priliku učestvovati u raznim individualnim i grupnim sportskim aktivnostima te su najbolji osvojili medalje i trofeje.

Učenike je pozdravila Alexandra Wagner, šefica regionalnog ureda Delegacije Evropske unije u Banjaluci: “Znam da je većina vas navikla da budete aktivni, igrate se i bavite sportom, ali, kada odrastemo, skloni smo nažalost da budemo neaktivni. Zbog toga smo cijelu jednu sedmicu posvetili promovisanju sporta i vođenju aktivnog života! Bez obzira na to ko smo i čime se bavimo, čak i najmanje povećanje redovne fizičke aktivnosti može uveliko utjecati na naše dugoročno zdravlje.”

Uzimajući u obzir da nivo fizičke aktivnosti stagnira, pa čak i opada u nekim evropskim zemljama, Evropska sedmica sporta nastoji popularizirati aktivno bavljenje sportom i tako unaprijediti kvalitet života građana širom Evrope. Inicijativa raste iz godine u godinu te je 2018. godine okupila preko 12 miliona učesnika na događajima širom kontinenta, a predviđa se da će 2019. također biti rekordna godina. “Evropska unija smatra da sport igra ključnu ulogu, ne samo po pitanju zdravlja i kondicije pojedinca, nego i u oblikovanju našeg šireg evropskog društva. Putem sportskih aktivnosti želimo da promovišemo zdrav način života i socijalnu koheziju za vas – mlade ljude širom Evrope,” dodala je Wagner.

Evropska sedmica sporta se obilježava u Bosni i Hercegovini već drugu godinu zaredom, uz Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležna entitetska ministarstva kao koordinatore aktivnosti- pridružujući se više od 42 države u kojima se inicijativa realizuje uz zajednički slogan – Budimo aktivni!

 

Za više informacija o Evropskoj sedmici sporta molimo pogledajte:https://ec.europa.eu/sport/week_en

Europa.ba