Građani biraju inicijative za bolju zajednicu

Pet bosanskohercegovačkih opština i gradova pozvalo je svoje građane i građanke da glasaju za inicijative koje će poboljšati kvalitetu života u tim zajednicama.  Naime, u Bijeljini, Brodu, Rudom, Trebinju i Vitezu osnovani su Forumi za građanske inicijative koji prepoznaju probleme i potrebe građana i predlažu inicijative, a građani glasanjem biraju onu koju smatraju najvažnijom za poboljšanje kvalitete života u njihovoj lokalnoj zajednici. Cilj ovih aktivnosti je potaknuti građanski aktivizam, i ohrabriti građane da budu proaktivni članovi zajednice.

Prijave za učešće u forumima su bile javne i otvorene za sve, a ova radna tijela za građanske inicijative sastavljena su od predstavnika opština/gradova, ustanova, privrednog sektora i civilnog društva, te građana.

Odabranu inicijativu finansirati će Evropska unija kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a opštine/gradovi će učestvovati u sufinansiranju.

Inicijative prilagođene potrebama zajednica

Zavisno od potreba, inicijative se razlikuju u svakoj lokalnoj zajednici. Tako je, naprimjer, Forum u Brodu fokus stavio na aktivnosti vezane za djecu, dok je Forum u Bijeljini identifikovao potrebu za teretanom na otvorenom.

„Članovi foruma su identifikovali neke od potreba građana i tri građanske inicijative su bile predočene široj javnosti, kako bi se obezbjedilo učešće većeg broja građana u donošenju odluke koja inicijativa treba da bude realizovana. Izabrana inicijativa je teretana na otvorenom (u gradskom parku) sa pratećim sportsko-rekreativnim sadržajima (joga, aerobik, fitnes i slično). Osim uspostavljanja teretane, biti će izgrađeni i prilazi (ulazi u park) za osobe sa invaliditetom i bebi kolica kako bi svim građanima bio omogućen jednak pristup parku. Teretana na otvorenom je namijenjena osobama svih uzrasta“, ističe Olga Tmušić iz Gradske uprave Bijeljina.

Mogućnosti za sve

Svaka od predloženih inicijativa kreće se u pravcu unapređenja života svih građana zajednice. Forum opštine Brod je nastojao da u prijedloge uvrsti marginalizovane grupe, te je tako jedna konkretna inicijativa usmjerena na promovisanje jednakog pristupa javnoj površini kroz obnovu dječijeg igrališta prilagođenog djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. „Premda se igralište nalazi u blizini dječijeg vrtića, te postojeće ne pruža potpunu sigurnost prilikom dječije igre, ova incijativa promoviše zajedništvo u igri, prijateljstvo, jednakost i uključenost svih. Druga inicijativa promoviše fizičku aktivnost, fokusirajući se na dopunu postojeće skromne teretane na otvorenom. Ovim se nastoji uključiti i starija populacija stavljajući akcenat na zdravo starenje, te osvijestiti građane o važnosti fizičke aktivnost u cilju prevencije bolesti i problema prekomjerne tjelesne težine u lokalnoj zajednici.

Jedna od incijativa koja bi pratila obje pomenute je predstava volonterske dramske sekcije srednjoškolaca čija će se tematika baviti socijalnom inkluzijom djece sa poteškoćama u razvoju i lica sa invaliditetom kako bi se ponudio model kojim će se nastojati uticati na odnos društva prema ovoj grupaciji“ ističe Mihaela Malešević, stručna savjetnica za rad sa međunarodnim organizacijama, pristup Evropskoj uniji, prekograničnu saradnju i promociju potencijala opštine Brod.

Građani Broda su se odlučili za dječije igralište, u Rudom je u toku odabir inicijative, dok će u Trebinju i Vitezu tokom septembra biti pokrenuto glasanje. Osim putem online forme, svi zainteresovani za promjenu u svojim zajednicama, moći će glasati i u šalter salama opština i gradova.

Europa.ba