Poštovanje i jednaka prava za sve građane poruka izložbe ‘Gdje ljubav nije dozvoljena’

Povodom održavanje prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, Info centar Evropske unije u BiH i Heinrich Boll fondacija organizovali su izložbu „Gdje ljubav nije dozvoljena“ priznatog fotografa Robina Hammonda. Izložbom je predstavljena podrška Evropske unije jednoj od najranjivijih grupa u Bosni i Hercegovini te promociji i zaštiti osnovnih ljudskih prava.

„Poštivanje osnovnih ljudskih prava, slobode govora i okupljanja su osnovne evropske vrijednosti. Ova osnovna prava su veoma bitna za proces pridruživanja Evropskoj uniji i područje koje je od uzuzetne važnosti,“ rekao je Ginaluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. „Svaki građanin Bosne i Hercegovine – bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili seksualno opredjeljenje, ima prava na sve slobode i osnovna prava, što uključuje slobodu okupljanja i govora,“ istakao je Vannini.

„Odlučili smo da svečano otvoritmo Izložbu četiri dana prije održavanja prve Bh. povorke ponosa, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu gdje se Povorka do sada nije organizovala. Izložbu smo prikazali u Berlinu prošle godine i bila je veoma uspješna, ona predstavlja zanimljiv sklad dokumentarnog rada i umjetnosti. Izložba govori o ljudskim pravima, individualnim slobodama i poštovanju društva prema LGBTI zajednici,“ rekla je Marion Kraske, direktorica Heinrich Boll fondacije u Bosni i Hercegovini.

Ena Bavčić, članica organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa istakla je da Bosna i Hercegovina veoma progresivna kada je u pitanju zakonodavstvo, „Međutim, provedba zakona je i dalje problematična, budući da je veoma teško dokazati diskriminaciju pred sudom. Pred nama je još puno posla. LGBTI zajednica u Bosni i Hercegovini je odlučila da je krajnje vrijeme da se Povorka organizuje, nikada neće biti pravo vrijeme ili trenutak, ali moramo početi.“

Govoreći o važnosti prvih koraka u postizanju pravne zaštite i priznanja osnovnih ljudskih prava, Krista Sager, bivša njemačka senatorica za jednakost predstavila je njihova iskustva u zalaganju za „Hamburški brak“, model koji je omogućio registraciju istospolnih parova, te kako je ovaj model doveo do rasprave u javnom prostoru o diskriminaciji u školama, na poslu i generalno u društvu. „Promjena svijesti se nije desila preko noći. Naporno i predano smo radili zajedno sa javnosti i medijima kako bismo objasnili da je osnovni cilj postići jednaka prava – ništa više,“ istakla je Sager.

Aktivisti za zaštitu i promociju prava LGBTI zajednice predano rade kako bi dali glas svima koji trpe diskriminaciju širom svijeta. Inicijativa „Gdje ljubav nije dozvoljena“ fotografa Robina Hammonda nastoji dokumentovati i kroz fotografije predstaviti lična svjedočenja preživljavanja LGBTI zajednice. Povodom Bh. povorke ponosa, trideset portreta izloženih u Sarajevu šalju snažnu poruku o značaju poštivanja prava na samoodređenje i seksualnu orijentaciju, u nastojanju da Bosna i Hercegovina postane još jedna zemlja gdje je ljubav dozvoljena.

Europa.ba