Europska unija podržava pripremu BiH Strategije za poboljšanje izbornog procesa u Bosni i Hercegovini

Inicijalni sastanak projekta „Razvoj Strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansira Europska Unija održan je 02.09.2019. godine u prostorijama Centralne izborne komisije BiH.

Projekat će podržati provedbu jednog od 14 ključnih prioriteta iz mišljenja EK o zahtjevu Bosne i Hercegovine (BiH) za članstvo u EU i za cilj ima osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima provodeći preporuke OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije.

Projekat će također podržati jačanje istitucionalnih kapaciteta Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) u oslovljavanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije CIK BiH sa ciljem ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces. Očekuje se da će projkat dati zajednički strateški okvir za BiH orientiran ka budućnosti, dozvoljavajući dodatno finansiranje iz EU finansijskih instrumenata, drugih donatora i CIK BiH za provedbu Akcionog plana.

Projekat „Razvoj Strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“ finansira se putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u ukupnom iznosu od 299.000 Eura i provodi ga Indra Soluciones Tecnologicas de lainformacion SL, španska kompanija sa 40-godišnjim iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga za upravljanje izbornim procesima u 40 različitih zemalja.

Europa.ba