Evropska unija i Kreativna Evropa ponosni partneri Sarajevo Film Festivala

Bogata historija bosanskohercegovačke filmske scene trajan je izvor inspiracije, novih kreativnih ideja i vizija koje filmski djelatnici predstavljaju kroz upečatljive poruke zabilježene kroz objektive filmskih kamera. Kreativni potencijal umjetnika, filmskih djelatnika i kreativnih pojedinaca u Bosni i Hercegovini podržan je i promovisan kroz program Kreativna Evropa, što je primjer kontinuiranog učešća Evropske unije u proslavi i zaštiti kulturnog naslijeđa Evrope.

Povodom 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala (SFF), ambasador Lars- Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini posjetio je Info desk EU programa Kreativna Evropa, gdje se susreo s predstavnicima Deska Kreativna Evropa iz BiH i zemalja okruženja, kao i s filmskim stvaraocima koje je podržala Evropska unija, putem potprograma MEDIA Kreativne Evrope.

Ambasador Wigemark je istaknuo da je Evropska unija ponosna što već šestu godinu zaredom podržava SFF i što je ove godine Festival otvorio film bh. film „Sin“, kao jedan od deset domaćih filmova koji su dobili podršku Evropske unije i dodao: „Filmovi imaju posebnu važnost u današnje vrijeme jer ako ljudi vizualiziraju stvari onda ih mogu i razumjeti.“

Proteklih godina, Sarajevo Film Festival se profilirao kao važna platforma za biznise i filmske profesionalce iz Jugoistočne Evrope, putem koje mogu predstaviti svoj rad van svojih zemalja, te ga približiti ostatku Evrope. Prepoznajući značaj takve inicijative, Evropska unija nastavlja podržavati CineLink, industrijski segment Festivala i jednu od najuspješnijih platformi za razvoj i finansiranje dugometražnih filmova u Evropi. Podrška Evropsku unije ključna je za filmske djelatnike kako bi im se omogućila finansijska sloboda tokom razvoja i produkcije filma.

Od početka programa Kreativna Evropa u BiH, više od 500.000 EUR finansijskih sredstava je iskorišteno u okviru potprograma Kultura, dok ukupna podrška iz potprograma Media prelazi 2 miliona EUR. Važno da je bh. kreativci i dalje koriste sve mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru EU programa Kreativna Evropa.

Sve informacije o otvorenim pozivima i učešću u ovom EU programu su dostupne na web stranici Deska Kreativna Evropa BiH: http://www.kreativnaevropa.ba/.

Europa.ba