Izjava visoke predstavnice / potpredsjednice Federice Mogherini i povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa u povodu Svjetskog dana humanitarnog rada 2019.

Ove je godine 70. obljetnica Ženevskih konvencija, zbog čega je 2019. ključna godina za međunarodno humanitarno pravo. Humanitarni djelatnici izloženi su sve većim rizicima, a Europska unija odaje priznanje tim ljudima koji diljem svijeta riskiraju svoje živote kako bi dostavili humanitarnu pomoć gdje je potrebna. Nedvosmisleno poštovanje međunarodnog prava, sigurnost humanitarnih djelatnika i njihov neometan pristup potrebitima vrlo su važni za Europsku uniju.

U povodu Svjetskog dana humanitarnog rada 2019. Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini i povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides dali su sljedeću izjavu:

Kršenja međunarodnog humanitarnog prava i dalje su jedan od najvećih izazova u zaštiti civila, ali i humanitarnog i zdravstvenog osoblja.

Nasilje nad humanitarnim djelatnicima utječe na civile i onemogućuje pružanje neophodne pomoći milijunima ljudi. Moramo li spašene živote doista plaćati vlastitima?

Prošle je godine oko 400 humanitarnih djelatnika stradalo u velikim napadima, što čini 2018. drugom najgorom godinom dosad. Više od trećine njih ubijeno je, a trećina ih je oteta. Svjetski dan humanitarnog rada prilika je da odamo počast tim ljudima i zagovaramo njihovu sigurnost i zaštitu.

Humanost, neovisnost, neutralnost i nepristranost načela su na kojima se temelji humanitarna pomoć. Ta bi načela trebala štititi humanitarne djelatnike i omogućavati im neometan rad.

EU i njegove države članice globalni su predvodnici u pružanju humanitarne pomoći. Promicanje poštovanja međunarodnoga humanitarnog prava i humanitarne pomoći temeljene na četiri navedena načela u središtu je našega međunarodnog djelovanja.

Kontekst

Civili u zonama sukoba redovito pogibaju ili bivaju ranjeni, u ciljanim ili neselektivnim napadima. Više od 70 milijuna ljudi prisilno je raseljeno zbog sukoba, nasilja i kršenja ljudskih prava. Više od 200 milijuna oslanja se na humanitarnu pomoć.

EU se zalaže za poštovanje i primjenu međunarodnoga humanitarnog prava na globalnoj razini. To čini političkim mjerama poput dijaloga, izjava i inicijativa te financiranjem partnerskih organizacija radi osiguravanja pristupa humanitarnoj pomoći.

EU je 2017. mobilizirao više od 1,75 milijardi eura za operacije humanitarne pomoći u više od 80 zemalja.

Više informacija

Informativni članak o Međunarodnom humanitarnom pravu

Europa.ba