EU poboljšava kapacitete kazneno-popravnih ustanova BiH

U sklopu podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava u osiguravanju učinkovitosti, profesionalnosti i nezavisnosti sektora pravosudja, Europska unija finansira novi projekat za unaprjedjenje kapaciteta za izvršavanje kaznenih sankcija u vrijednosti od € 7,5 milijuna.

Projekat će osigurati poboljšanja u sektoru pravosudja kroz obezbjedjivanje odgovarajuće infrastrukture za zatvorske institucije, a provodit će se na tri lokacije u zemlji.

U kompleksu zatvora u Zenici bit će izgrađen novi paviljon s ciljem poboljšanja postojećih preopterećenih struktura koje onemogućavaju efikasno upravljanje. Novi paviljon osigurat će odgovarajući smještaj i bolji nadzor zatvorenika.

Drugi objekat će biti smješten u Orašju, gdje će se graditi zgrada za obrazovanje i  sportska dvorana u okviru  postojećeg Odgojno maloljetničkog doma koji će u velikoj mjeri doprinijeti rehabilitacijskim i obrazovnim aktivnostima ove ustanove.

Treći objekat će biti smješten u Bijeljini, gdje će se izgraditi zatvorski kompleks visokog nivoa sigurnosti. Izgradnja zatvora je u skladu s evropskim standardima poštivanja ljudskih prava i modernim prostornim i životnim uvjetima, te će osigurati odgovarajuće prostorije za pritvorenike, što je preduslov vladavine prava u zemlji.

Građevinski radovi na sve 3 lokacije započeli su u periodu juli-avgust 2019. godine, a trebali bi biti završeni u narednih 12 mjeseci.

Europa.ba