Bosna i Hercegovina: EU imenovala novog specijalnog predstavnika

Vijeće je danas imenovalo Johanna Sattlera specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini. On će također preuzeti funkciju šefa Delegacije Europske unije u Sarajevu.

Johann Sattler zamijenit će Lars-Gunnara Wigemarka, koji je imenovan 2015. Svoje će dužnosti preuzeti 1. septembra 2019., a za početak imenovan je na dvije godine.

Njegov se mandat temelji na sljedećim ciljevima politike EU u Bosni i Hercegovini:

  • daljnjem napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja
  • osiguravanju stabilne, održive, mirne, višeetničke i ujedinjene zemlje koja mirno surađuje sa svojim susjedima
  • osiguravanju toga da BiH bude nepovratno na putu prema članstvu u EU, nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu te zemlje za članstvo 29. maja 2019.

Tokom prethodnog iskustva Johann Sattler, koji je trenutačno austrijski veleposlanik u Albaniji, posebno se fokusirao na zapadni Balkan.

Specijalni predstavnici EU promiču politike i interese EU u određenim regijama i zemljama kao i pitanja od posebne zabrinutosti ili interesa za EU. Imaju aktivnu ulogu u nastojanjima da se učvrste reforme, stabilnost i vladavina prava. Prvi specijalni predstavnici EU imenovani su 1996. Trenutačno osam SPEU-ova pruža podršku radu visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Odluka je donesena 8. augusta 2019. pisanim postupkom.

Europa.ba