Projekat Evropske unije EU4Business potiče poljoprivredno-prehrambeni sektor

Novi javni poziv objavljen uz formalnu dodjelu 1,6 miliona KM za finansijsku podršku za 10 poljoprivrednih gazdinstava

Projekat Evropske unije EU4Business osigurao je bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1,6 miliona KM za deset (10) poljoprivrednih gazdinstava, a koji će sa svoje strane sufinansirati vlastite aktivnosti s preko 1,3 miliona KM. Dodjeli bespovratnih sredstava koja je održana 29. jula u Sarajevu, prisustvovali su predstavnici državnih i entitetskih ministarstava nadležnih za poljoprivredu, a riječ je o značajnom iskoraku u kontinuiranoj podršci Evropske unije konkurentnoj poljoprivredi i proizvodnji hrane, te stvaranju novih radnih mjesta.

Ovaj događaj je potvrda da je Evropska unija spremna podržati poljoprivrednike i ruralno stanovništvo u Bosni i Hercegovini. Trebamo vas da zajedno radimo i želimo da budete dio Evropske unije. Poljoprivrednici su nosioci ekonomije Evropske unije, i isto bi trebalo biti i u Bosni i Hercegovini. Kroz projekat EU4Business obezbijedili smo oko 3 miliona eura bespovratnih sredstava, a izdvojili smo dodatnih 30 miliona eura za podršku ruralnom razvoju i poljoprivredi, izuzetno važnim sektorima koji su dugo bili zapostavljeni. Nadamo se da će vas ovo ohrabriti da nastavite s prilagodbom standardima Evropske unije i da ćete ojačati sektor koji nikako ne smije biti zaboravljen budući da 60% stanovništva ove države zapravo živi u ruralnim područjima,” rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Darko Tost, izvršni direktor preduzeća Agro Mašić d.o.o Gradačac, koje je jedan od korisnika grant sredstava dodijeljenih na osnovu javnog poziva u okviru EU4Business projekta, istakao je da poljoprivrednici uz ovakve projekte imaju želju, volju, hrabrost i spremnost da se nose s rizicima proizvodnje u željenom dostizanju konkurentnosti na domaćem i vanjskom tržištu.

Sukhrob Koshmukhamedov, v. d. rezidentni predstavnik UNDP-a je izjavio: „U Bosni i Hercegovini je registrovano 125.000 poljoprivrednih gazdinstava a EU predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz BIH i čini 35% izvoza ovog sektora. Formalnim pokretanjem deset investicija i novim javnim pozivom koji je danas objavljen, želja nam je zajednički podržati modernizaciju proizvodnje i jačanje konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.” Koshmukhamedov je naglasio značaj partnerstva sa Delegacijom EU, državnim, entitetskim i institucijama i agencijama na nivou Distrikta Brčko, kao i GIZ-om i ILO-m, zahvaljujući kojem se realizuje zajednička vizija o stvaranju snažnijeg i otpornijeg poljoprivrednog sektora.

Istog dana projekat Evropske unije EU4Business objavio i javni poziv u vrijednosti od 2,6 miliona KM za podršku investicijama u preradu i marketing za projekte koji se odnose na podsektore povrća, voća, grožđa, maslina, mlijeka i mliječnih proizvoda. Sva zainteresirana preduzeća, zadruge, preduzetnici koji se bave proizvodnjom i preradom hrane mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranica EU4Business www.eu4business.ba i UNDP-a www.ba.undp.org.

Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, naglasio je da Evropska unija prati prioritete zacrtane Strategijom ruralnog razvoja i da je već na terenu vidljiva realizacija dijela novčane podrške namijenjene za BiH. Takođe je dodao da će uslijediti naredni javni pozivi s više novca za oblasti prerađivačke djelatnosti i ruralnog razvoja, značajni kako za jačanje poljoprivrednih aktivnosti tako i odgovarajućih institucionalnih mehanizama.

Projekat EU4Business zajednički finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura) i zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Europa.ba