GODIŠNJI FESTIVAL ARHITEKTURE U SARAJEVU OKUPIO ARHITEKTE IZ CIJELOG SVIJETA

„Za Evropsku uniju, kultura i umjetnost predstavljaju najvažnije odlike zajedničkog evropskog identiteta. Ponosni smo na našu raznolikost, sastavni dio evropskih vrijednosti,u kojoj leži naša snaga. Podržavano brojne događaje koji promovišu kulturnu raznolikost, potiču mobilnost i razmjenu znanja. Dani arhitekture su jedan takav događaj te predstavljaju odličan primjer kreativne razmjene znanja i vještina kroz koje se studentima pomaže da ostvare svoj kreativni potencijal,“ rekao je Gianluca Vannini, šef sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, tokom otvaranja Dana arhitekture.

Dvanaesto izdanje jednog od  najvećih događaja na polju arhitekture u Bosni i Hercegovini obuhvatit raznolike događaje kojima se nastoji potaknuti rasprava o zajedničkom naslijeđu, poveznicama, tradicijama i vrijednostima. Festival, kojeg su studenti pokrenuli 2008. godine je vremenom rastao dobivao međunarodno priznanja i pomogao postaviti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na arhitektonsku mapu svijeta.

Nedim Mutevelić i Jasmin Sirćo, organizatori festivala i entuzijasti su naglasili da se festival razvijati zahvaljujući podršci lokalnih, i što je još važnije, međunarodnih partnera koji su prepoznali značaj otvorene i struktuirane diskusije o utjecaju arhitekture na svakodnevne živote građana i promocije ideja koje dovode do unapređenja kvaliteta života.

U okviru Dana arhitekture, u saradnji s Goethe Institutom u Bosni i Hercegovini, Info centar Evropske unije je organizovao radionicu „Promišljanje paradigmi“ koja je okupila studente i stručnjake iz sedam zemalja, pobjednike takmičenja Bauhaus 100 kako bi diskutovali o  izazovima urbanog planiranja i održive arhitekture. Radionicu su vodili arhitekti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Norveške.

Za više informacija o Danima arhitekture: www.daniarhitekture.ba/en

Europa.ba