Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna povodom komemoracije genocida u Srebrenici

Danas obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici. Iako se desila prije dvadeset i četiri godine, ova tragedija nas i danas proganja.

U svojim srcima i mislima smo sa žrtvama i svima onima na čije živote su uticali ovi tragični događaji.

Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice u kojoj se desio za čovječanstvo jedan od najmračnijih momenata u modernoj evropskoj istoriji.

Dok se prisjećamo, imamo i odgovornost da učvrstimo mir i osiguramo stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići zaostavštine prošlosti.

Nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca. Pokušaji mijenjanja istorije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo su neprihvatljivi. Bosna i Hercegovina izrazila je želju da postane članica Evropske unije i prioritetno je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja.

Evropska unija ostaje opredijeljena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Europa.ba