U Sarajevu predstavljeni rezultati projekta Lokalni integrisani razvoj – Priče sa terena pokazuju da Bosna i Hercegovina može bolje

Nezaposlenost, loš kvalitet javnih usluga, korupcija te nepovoljno poslovno okruženje samo su neki od brojnih izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava. Ipak, u posljednjih nekoliko godina, odgovorniji pristup jednog broja lokalnih vlasti doveo je do značajnog poboljšanja kvalitete života stanovništva.

Napredak je dobrim dijelom ostvaren kroz projekat Lokalni integrisani razvoj, inicijativu koju u vrijednosti od 12 miliona KM finansira Evropska unija a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa 21 lokalnom zajednicom. Rezultati su vidljivi kroz nova radna mjesta, efikasniji rad lokalne samouprave, te kvalitetniju komunalnu infrastrukturu.

“Kroz ovaj projekat, Evropska unija je uložila 12 miliona KM za razvoj 21 lokalne zajednice u područjima koje su pogođene poplavama širom Bosne i Hercegovine. Integrisani pristup projekta je direktno utjecao na poboljšanje kvalitete života 160,000 građana i podržao stvaranje skoro 700 novih poslova unutar 71 poduzeća. Ovo je konkretan primjer da uz integrisani pristup lokalne zajednice mogu postići održive rezultate i unaprijediti kvalitetu života građana, te kao što kaže naslov današnje konferencije – pokazati da može bolje!“, istakao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U prethodne tri godine, projekat Lokalni integrisani razvoj je ulaganjima u srednja i mala preduzeća, infrastrukturu i bolju javnu upravu omogućio zapošljavanje 679 osoba širom Bosne i Hercegovine, a kroz racionalizaciju nenamjenskog trošenja te mjere pametne štednje, gotovo 10 miliona maraka do sada je preusmjereno na razvojne projekte koji će rezultirati kvalitetnijim uslugama za građane.

„Rezultati su dokaz da su lokalne zajednice pokretači razvoja u Bosni i Hercegovini i da uspješne priče dolaze upravo iz zajednica koje imaju integrisan pristup razvoju i prepoznaju potrebe svojih građana i građanki“, istakla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.
Jedan od uspješnih poduzetnika, podržanih u okviru ovog projekta, je i Emir Bulić iz Tuzle. Vlasnik konditorskog obrta „Bueno“, Bulić je prošao obuku iz preduzetništva, te razvio plan poslovanja.

„Kada imate ideju, vi ćete naći i način da je realizujete. Edukacija i sredstva koja sam dobio su mi pomogli da u prethodnoj godini unaprijedim proizvodnju i plasiram proizvode šire na tržište rada“, kazao je Bulić.

Na konferenciji „Može bolje“ u Sarajevu, koja je označila kraj projekta, predstavljeni su rezultati podržanih srednjih i malih preduzeća, uspjesi u poljoprivredi, kapitalni infrastrukturni projekti, ali i planovi za dalji razvoj kako lokalnih zajednica, tako i Bosne i Hercegovine.

Europa.ba