Otkrijmo Bosnu i Hercegovinu kroz njena sela

Jedinstveni pejzaži, tradicionalna jela i zanati, lokalno gostoprimstvo i bogato kulturno naslijeđe doprinose razvoju i porastu popularnosti ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini. Evropska unija je podržala organizaciju dvodnevne konferencije s ciljem promocije ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini i regionu i otkrivanja ljepota regiona kroz ruralna područja.

„Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal i mogućnosti za razvoj novih turističkih ruta, promociju lokalnih tradicija i običaja čime se podržava i stvaranje novih radnih mjesta. Ekonomski razvoj mora podrazumijevati zaštitu okoliša i osigurati održivost naših zajedničkih napora,“ rekao je Emmanuel Mouriez, šef Ureda za saradnju Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Projekat je obuhvatio sedam opština u neposrednoj blizini Sarajeva (Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari grad i Istočni grad) i pomogao  unaprijediti saradnju i osnažiti održivi model ruralne ekonomije. Zahvaljujući razmjenama iskustava i podršci partnera iz Evropske unije, formiran je ruralno-turistički pilot klaster sa četiri nove destinacije, kako bi ovo područje postalo vidljivije i atraktivnije turistima.

Predstavnici opština izrazili su zahvalnost na jedinstvenoj prilici za zajedničku saradnju i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica. „Opština Fojnica je u protekle četiri godine prepoznata kao izuzetna turistička mikro-destinacija. Drago mi je da su danas s nama predstavnici drugih organizacija koji su bili uključeni u ovaj projekat jer moramo svi biti uključeni u zajedničku promociju turističke ponude. Također mi je drago da ste prepoznali našu lokalnu zajednicu i odali priznanje ljudima iz ruralnih zajednica širom Bosne i Hercegovine,“ istakao je Sabahudin Klisura, načelnik opštine Fojnica.

Priroda, čist vazduh, historijske građevine i kulturno naslijeđe su ključni za razvoj turizma i očuvanje ruralnog okruženja. Evropska unija svojim aktivnostima potiče održivi razvoj turizma i pomaže da se osiguraju uvjeti za održivi razvoj koji će zaštiti okolinu i očuvati lokalni identitet, tradicije i običaje.

Konferencija, organizovana u okviru projekta  „Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva s ciljem diversifikacije ruralne ekonomije“ je okupila predstavnike razvojnih agencija, univerziteta, vlasnike kompanija koje se bave ruralnim turizmom, turističke urede i agencije, koji su se složili da su tradicionalna domaća hrana, domaći proizvodi i rukotvorine i upoznavanje s plodovima rada ruralnog stanovništva ključni za doprinos razvoja ruralnih područja i očuvanje njihovog lokalnog duha i prirode.

Europa.ba