Kutak za majke i bebe daje neophodnu podršku roditeljstvu u teškim uvjetima

Roditeljstvo u 21. stoljeću nosi brojne izazove. Ali, ako pritom nemate osiguranu egzistenciju, krov nad glavom i viziju kada ćete to imati, roditeljstvo postaje mnogo složeniji zadatak.

Aida Behrem, direktorica organizacije Žene s Une iz Bihaća, kaže kako se roditelji migranti i izbjeglice suočavaju s različitim izazovima – od toga da nisu sigurni kada, koliko često i u kojoj mjeri mogu obezbijediti djeci ono sve što im je potrebno za njihov život, rast i razvoj, a, s druge strane, suočavaju se i sa svojim ličnim teškoćama u pogledu neizvjesnosti putovanja.

Potaknuti time, Žene s Une u partnerstvu s UNICEF-om i organizacijom Save the Children, od juna 2018. na prostoru grada Bihaća i Cazina provode aktivnosti namijenjene djeci, majkama koje putuju s malim bebama i trudnicama.

Između ostalog, u migrantskim centrima Bira, Borići i Sedra pokrenut je Kutak za majke i bebe.

„Ovdje majke mogu doći da dobiju savjete i podršku vezanu za rast i razvoj svojih beba. U okviru kutka opskrbljujemo roditelje, prije svega majke, neprehrambenim artiklima koji su im potrebni tokom boravka i putovanja. Prije svega, to su pelene i sredstva za održavanje higijene beba, kao i sredstva za ličnu higijenu majki i trudnica.

Do sada je u bolnici u Bihaću rođeno nekoliko beba majki koje putuju. Sve bebe i majke dobijaju neophodnu liječničku njegu pedijatrijske službe Doma zdravlja Bihać.

„Majke s kojima sam ja došla u kontakt uglavnom su postavljale pitanja i bile zainteresirane za sve, kao i svaka druga majka – dojenje, kada dati D3 kapi, šta primjećujemo kod njenog djeteta, je li sve u redu… Žene s kojima sam razgovarala uglavnom su educirane  i uglavnom sve doje.“

UNICEF preporučuje majčino mlijeko kao najzdraviji način ishrane djeteta, a o tome se posebno vodi računa u svakom Kutku za majke i bebe.

To potvrđuje i direktorica Behrem, naglasivši da se majke u kutlu savjetuju da je majčino mlijeko jedini pravi i ispravan izvor svega što je bebi potrebno.

Kutak za majke i bebe otvoren je u sklopu projekta “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” koji finansira EU u vrijednosti višoj od 7.2 miliona eura, a implementira IOM u partnerstvu s UNICEF-om i organizacijama Save the Children i UNHCR.

Cilj djelovanja svakog Kutka za majke i bebe nije samo zadovoljavanje primarnih potreba, već i podrška dostojanstvu majki u teškim životnim trenucima.

„Kutak je mjesto gdje one mogu da se odmore, da uživaju u miru i spokoju sa svojom bebom, ali i mjesto gdje majke mogu da se druže, osvježe se, popiju kafu ili čaj. U neku ruku, Kutak je mjesto socijalizacije majki koje putuju sa malim bebama.“

Europa.ba