Evropska unija podržala prvi Sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH

Prvi sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini podržala je Evropska unija u cilju promocije prava na rad i zapošljavanja osoba s invaliditetom te podizanja svijesti o tome da osobe s invaliditetom mogu, žele i imaju pravo na rad.

“Socio-ekonomske reforme su u fokusu aktivnosti Evropske unije u Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina. Ovaj proces je započet, ali potrebno je da dalje radimo na unapređenju mogućnosti i podršci osobama s invaliditetom i stanovništvu generalno. Socijalna dimenzija procesa evropskih integracija je izuzetno bitna, a naročito aspekti poput zdravstvene njege, zapošljavanja i jednakih mogućnosti obrazovanja za sve građane, uključujući i osobe s invaliditetom,“ rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH koji je zajedno sa deset pripravnika projekta POWER zvanično  otvorio sajam.

Sajam je organizovan u okviru projekta prekogranične saradnje – POWER, predstavlja prednosti i daje odličan primjer saradnje susjednih zemalja na zajedničkim izazovima koja se smatra pokretačkom snagom razvoja Evropske unije. Promocija mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom prepoznata je kao prioritet u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori zbog izrazito niske stope zapošljavanja i ograničenih mogućnosti za osobe s invaliditetom u pograničnim predjelima.

“Meni je ova prilika izvrsno došla da se dokažem i pokažem da smo i mi sposobni, korisni i da možemo napredovati. Hvala EU što nam je omogućila da steknemo prva profesionalna iskustva i priliku za učenje i napredovanje. Vjerujem da ćemo uspjeti dokazati da smo sposobni i korisni.”, rekla je Anja Jurica,  jedna od 21 vrijedne i posvećene  osobe kojima je kroz projekat POWER omogućeno obavljanje pripravničkog staža tokom kojeg će razvijati profesionalne vještine i sticati iskustva što će im pomoći da se lakše integrišu u radnu sredinu.

Na više od 40 štandova poslodavci, udruženja i organizacije osoba s invaliditetom i socijalna preduzeća predstavili su svoje proizvode i usluge i primjere dobre prakse, a svi posjetioci su mogli prisustvovati interaktivnim radionicama o vještinama za traženje poslovnih mogućnosti.

“Svi se rađamo jednaki kao ljudi i tim činom svima nam podjednako pripadaju ljudska prava, pa se i prava osoba sa invaliditetom ne razlikuju od ostalih. Moj motiv je bio da ustrajem zajedno sa osobama sa invaliditetom i pokažem da njihova prava nisu nista ni veća ni manja ni specifična u odnosu na druge, samo osobe bez invaliditeta o tome nisu dovoljno upoznate, što je samo dodatni motiv za rad i pomjenu koju rad nosi,” rekla je Jasna Rebac, predstavnica udruženja Ružičnjak iz Mostara.

Projekat POWER – Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom,  nastoji promijeniti sliku u društvu o osobama s invaliditetom i potaknuti sve građane na zajedničko zalaganje za jednake mogućnosti finansira Evropska unija sa više od 350.000 eura kroz IPA II program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.