EBRD i EU podržavaju proizvođača madraca u Bosni i Hercegovini

Za Avdu Delibašića, nije se činilo da je na putu ka uspješnoj budućnosti u biznisu 1996. u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Prije rata, radio je za kompaniju specijaliziranu za proizvodnju pjene za namještaj. Kada se rat završio, prepoznao je priliku da to iskustvo primijeni u svom privatnom biznisu. Zasnovao je proizvodnju u napuštenom domu kulture, sa jednom mašinom za rezanje, jednom za brušenje i tri zaposlenika.

Sa napretkom poslijeratne obnove rasla je potražnja za namještajem. Deset godina kasnije g. Delibašić imao je pravu fabriku, koja se pokazala kao vizionarski korak: njegova kompanija Delibašić Poliuretani postala je jedan od vodećih proizvođača madraca od pjene u zemlji.

Biznis se prenosio sa generacije na generaciju te ono što je g. Delibašić započeo, nastavila je njegova kćerka Beadisa Delibašić. Danas je ona generalni direktor kompanije koja nadgleda rad preduzeća koje zapošljava preko 110 ljudi.

Savjet za uspjeh 

“Osamdeset posto naših proizvoda prodaje se u Bosni i Hercegovini, dok se ostatak izvozi u Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Austriju”, objasnio je g. Delibašić. “Međutim, najveći izazov nam je bio kako da pozicioniramo svoj brend na bosanskohercegovačkom tržištu kao visokokvalitetan, jer ljudi u zemlji nisu imali puno povjerenja u domaće brendove koji proizvode namještaj”.

Njihove napore prepoznao je EBRD. U okviru našeg programa „Savjeti za mala preduzeća“, naš tim u Sarajevu pomogao je ovoj kompaniji da unaprijedi mnoge aspekte svog poslovanja, uključujući upravljanje kvalitetom, organizacionu strukturu, planiranje, IT, pravljenje internet stranice i e-trgovinu.

Ovaj savjetodavni program povezuje mala preduzeća sa lokalnim konsultantima i međunarodnim savjetnicima koji im pomažu da se transformiraju i unaprijede svoju konkurentnost. U Bosni i Hercegovini podržava ga Evropska unija i Švedska, a do sada je pružio podršku 1.000 preduzeća.

EBRD je ovom proizvođaču madraca obezbijedio i kredit od 125.000 dolara koji je izdala partnerska banka Intesa Sanpaolo Bank, koji je dio kreditne linije u okviru podsticajnih grantova EU. Zajam su iskoristili za poboljšanje kvaliteta i sigurnosti, povećanje proizvodnog kapaciteta, unapređenje zaštite okoliša (putem povećanja energetske efikasnosti i smanjenja proizvodnje otpada u proizvodnom procesu), te za unapređenje zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.

“Kao i u ostatku regije, u Bosni i Hercegovini mala preduzeća su pokretačka snaga domaće ekonomije. Dajemo podršku preduzećima iz mnogih vrsta industrije, kao što je industrija hrane i pića, te distribucija u veleprodaji i maloprodaji, i sretni smo da se preko 73 posto naših projekata odvija van velikih gradova”, rekao je Ian Brown, šef kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

“Proizveli smo visoke standarde kontrole kvaliteta i zajedno sa svojim odličnim timom uspjeli se pozicionirati kao jak lokalni brand koji se može takmičiti sa međunarodnim proizvođačima”, dodala je gđa Delibašić.

Rezultat ovih investicija u fabriku i bolje znanje vidljiv je širom zemlje. Delibašić Poliuretani snabdijeva madracima mnoge bosanskohercegovačke domove kao i mnoge lance hotela u Sarajevu i drugim mjestima.

Europa.ba