Ključeve novih stanova dobilo 8 porodica

Današnjim preuzimanjem ključeva, osam interno raseljenih i povratničkih porodica u Brčko Distriktu riješava stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.

Sa ovom zgradom u Brčkom, do sada je izgrađeno i useljeno 10 zgrada sa ukupno 229 stanova, te obnovljeno/izgrađeno 637 porodičnih kuća i uručeno 20 paketa građevinskog materijala. Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega  543 porodične kuće i 197 stanova.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, zajedno sa gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su useljenje stanara u njihove nove domove. “Sretna sam što smo danas u Brčkom otvorili prvu zgradu izgrađenu kroz RSP. Osam stanova za 27 stanara možda se čini malo, ali je vrlo značajno za Adisu Đonlić, samohranu majku sa šestero djece ili Fahrudina Kalesića kao i sve ostale koji su izabrani kao socijalno najugroženiji. Od srca svima želim da lijepo žive i dožive lijepe trenutke u svojim novim domovima. Osim ove, u Brčkom je počela gradnja još jedne zgrade u okviru ovog projekta“, rekla je ministrica Borovac te zahvalila donatorima na izdvojenim sredstvima za implementaciju Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Ministrica je naglasila da prije četiri godine nije bila izgrađena ili popravljena niti jedna stambena jedinica kroz ovaj projekat, a da će ta brojka u narednih mjesec dana dostići broj 1.000. Inače, zgrada u Brčkom je prva koja je opremljena osnovnim setom kućanskih aparata i namještaja što je finansirano sredstvima Evropske unije.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 mililona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

U sklopu šest potprojekata Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Europa.ba