Ivica i Marica u “Kući Instagrama”

“Internet i mogućnosti koje nude mobilne aplikacije stvaraju ovisnost kod mladih osoba, a kriterij za uspjeh u životu postaje broj prikupljenih lajkova i pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Svi negativni komentari utječu na njihovu psihu i prave od njih nesigurne i nestabilne ličnosti”, poruka je Igrokaza “Kako sačuvati Ivicu i Maricu?” koji su krajem maja imali priliku vidjeti učenici OŠ „Sjenjak u Tuzli, te osnovnih škola  “Vuk Karadžić” i “Branko Radičević” u Bratuncu.

Vodeći se bajkom o Ivici i Marici koji su kao brat i sestra se uspjeli izboriti protiv zle vještice, a bili su zarobljeni u “Kući od slatkiša” publika je mogla vidjeti koliko su spremni brat i sestra u današnje vrijeme boriti se zajedno, a koliko jedno protiv drugoga. Predstava je pokazala  koliki je utjecaj današnje “Kuće od slatkiša” koja je predstavljena kroz popularni kafić “Kuća Instagrama” u kojem vrijeme provode mladi ljudi nazivajući to mjesto svojom kućom.

Igrokaz je nastao kao rezultat dramskih radionica sa 20 dječaka i djevojčica u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” koji finansira Evropska unija, a provodi U.G. Vive Žene“ u partnerstvu sa Udruženjem „Pozorište mladih Tuzle. Predstava upozorava na pojavu otuđenosti od porodice i udaljavanja od bitnih momenata u sadašnjosti za vrijeme boravka na društvenim mrežama, te podsjeća da svijet interneta često dovodi do Cyber nasilja između djevojčica i dječaka, a što može ostaviti negativne posljedice po njih.

Nakon izvođenja igrokaza upriličeni su okrugli stolovi za učenike osnovnih škola,  gdje su učenici, vođeni moderatorima,  imali priliku razgovarati o temama : šta je to ravnopravnost i gdje je danas zastupljena, koje vrste nasilja prepoznaju gledanjem igrokaza, kako se osjeća žrtva a kako nasilnik, kako pomoći nekome nad kim se vrši nasilje, šta je internet nasilje i koja su njihova iskustva o tome. Diskusija je završena  razmjenom savjeta i dijeljenjem iskustava sa vršnjacima koji su igrali u igrokazu.

Projekat “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” Evropska unija finansira s 350.000 eura s ciljem smanjenja rodno zasnovanog nasilja kroz uključivanje dječaka i djevojčica kao promotora rodne ravnopravnosti u BiH.

Europa.ba