Javni medijski servisi zapadnog Balkana usvojili zajedničke principe finansiranja

SARAJEVO, 28. maj 2019. – Predstavnici parlamenata, regulatornih tijela, civilnog sektora i menadžmenta javnih medijskih servisa Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije usaglasili su zajedničke principe finansiranje JMS-a na zapadnom Balkanu kojima se postavljaju smjernice za regulisanje ove oblasti u skladu sa najboljim praksama i evropskim standardima.

Dokument koji definiše zajedničke principe finansiranja javnih medijskih servisa zapadnog Balkana usaglašen je i usvojen od strane ključnih aktera iz šest zemalja zapadnog Balkana na regionalnom sastanku o finansiranju JMS-a održanom u Sarajevu, 28. maja 2019. godine.

Ovi principi imaju za cilj uspostavljanje nezavisnog, održivog, adekvatnog i predvidljivog okvira finansiranja za kvalitetno i ka budućnosti usmjereno funkcioniranje javnih medijskih servisa na zapadnom Balkanu, čime se pruža podrška nastojanjima ovih zemalja da usklade svoje nacionalne javne emitere sa evropskim standardima i najboljim praksama na putu ka članstvu u EU.

Učesnici regionalnog sastanka su takođe izrazili želju da prate implementaciju gore pomenutih principa sa ciljem pristupanja EU do 2025. godine. Napredak u implementaciji ovih principa će se mjeriti i vrednovati jednom godišnje.

Prema ekspertskim analizama Evropske radiodifuzne unije koje su predstavljene na sastanku, javni medijski servisi na zapadnom Balkanu su prošli kroz nekoliko iteracija razvoja odgovarajućeg modela finansiranja, i jedan dio njih se još suočava sa finansijskim izazovima, krizom povjerenje javnosti ili je ranjiv na političke pritiske.

Inicijativa za uspostavljanje zajedničkih principa finansiranja dio je programa tehničke pomoći javnim medijskim servisima zapadnog Balkana koji finansira Evropska unija, a čiji je krajnji cilj da doprinese reformi medija i profesionalnom razvoju JMS-a u regiji i da ojača njihovu sposobnost da proizvode pluralistične, nezavisne i odgovorne sadržaje. Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi Međunarodna federacija novinara (IFJ), zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom ( BIRN) i Uredom eurovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

Kompletan tekst principa zajedničkog finansiranja možete pronaći OVDJE.

Europa.ba