Bosansko-hercegovački gradovi kao dio zajedničkog kulturnog nasljeđa Evrope

Otkud u Stocu venecijanska ogledala, bečke leptir mašne i duge svečane haljine? Kakva je veza između Jajca i Napulja i otkud Jajcu italijansko ime? Zašto Travnik ima dvije sahat-kule i kada su izgrađene? Šta je zajedničko Madridu, Berlinu, Briselu i Višegradu?  Ovo su samo neka od pitanja na na koja smo odgovore dobili  tokom  nesvakidašnjih turističkih tura kroz Stolac, Jajce, Travnik i Višegrad, na koje smo išli s  osnovcima iz tih gradova, u okviru obilježavanja dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Uz pomoć naših vodiča, osnovnoškolci su imali priliku da istraže svoje gradove i da ih sagledaju iz drugačije perspektive te da uče o zajedničkom evropskom kulturnom naslijeđu. Učili smo o Evropljanima koji su kroz povijest živjeli u ovim mjestima i ostavili velik utjecaj. Pričali smo o ljudima koji su oblikovali Bosnu i Hercegovinu – arhitektima, piscima, glumcima, aktivistima, istraživačima, naučnicima. Obišli smo najpoznatije građevine – od stolačke tvrđave, travničkih sahat-kula i crkve svete Marije u Jajcu, do čuvenog mosta Mehmed-paše Sokolovića, u narodu poznatijeg kao višegradska ćuprija. Nakon obilazaka, održane su umjetničke radionice tokom kojih su učenici oslikavali razglednice i crtali ono što ih se najviše dojmilo prilikom obilaska spomenika iz različitih vremenskih razdoblja.

Istražujući gradove, učenici su bili u prilici posjetiti bogato kulturno-historijsko naslijeđe, čiju je obnovu podržala Evropska unija i učiti o prošlosti svojih gradova i njihovoj povezanosti s evropskim prijestolnicama i zajedničkom tradicijom.

U periodu od 2004. do 2010. godine, Evropska unija podržala je obnavljanje kulturne i historijske baštine iz perioda srednjovjekovne Bosne na području Travnika i Jajca, uključujući i obnovu dijela srednjovjekovne travničke tvrđave. To je omogućeno kroz nekoliko projekata koji su za cilj imali obnovu kulturnog naslijeđa i stvaranje jedinstvenog turističkog proizvoda na području 10 lokalnih zajednica (Kakanj, Vareš, Visoko, Zenica, Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf i Jajce), povezanih u jedinstven lanac kulturno-historijskog blaga. A kad je u pitanju Stolac, ili kako ga mještani zovu, „muzej pod otvorenim nebom“, sredstvima EU obnovljeno je arhitektonsko nasljeđe starog dijela grada – Stari grad Stolac, mostovi i mlinice na Bregavi, kao i Šarića kuća, odnosno, Galerija Branka Šotre.