Prva sjednica Ženskog savjetodavnog odbora održava u Sarajevu

“Nema evropske integracije bez ženske participacije,” članica novouspostavljenog Ženskog savjetodavnog odbora Nada Golubović izjavila je na prvoj sjednici ovog tijela održanoj u srijedu u EU zgradi u Sarajevu.

Desetočlani Ženski savjetodavni odbor izabrale su predstavnice 30 organizacija civilnog društva koje predstavljaju žene iz svih segmenata bh. društva. Uspostavljen je kao dio inicijative “Uključimo žene u procese promjena” koju podržava Evropska unija, a čiji je cilj zagovaranje i savjetovanje u vezi sa pitanjima koja se tiču jednakosti žena u politici i svim sferama javnog života.

“Ovdje smo da vas slušamo. Vidimo vas kao grupu koja će nas savjetovati da li idemo u pravom smjeru i da li su perspektive žena uzete u obzir,” izjavio je specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark na prvoj sjednici Odbora.

“Uključimo žene u procese promjena” zajednička je inicijativa Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR), the Swedish International Development Cooperation Agency (Sida) and the Kvinna till Kvinna Foundation, launched in December 2017.

“Uključimo žene u procese promjena” je zajednička inicijativa Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, SIDA-e i fondacije Kvinna till Kvinna pokrenuta u decembru 2017. Regionalna menadžerica KtK ureda za Zapadni Balkan i Ukrajinu, Ristin Thomasson, istakla je njenu važnost: “Svrha rada ovog Odbora jeste da osigura rodnu ravnopravnost u procesu EU integracija i da se glasovi žena čuju.”

U prvoj fazi inicijative, oko 100 žena – predstavnica vlasti, aktivistica, poduzetnica, pravnih stručnjakinja, itd. – razgovaralo je o načinima za unapređenje pozicije žena u sektorima zapošljavanja, javnom zdravstvu i socijalnoj zaštiti, održivom miru i pravdi. Njihovi zaključci i preporuke predstavljene su predstavnicima vlasti u 2018. godini.

Sada ćemo raditi na tome da se ukine praksa raspravljanja i odlučivanja o našim pravima bez našeg prisustva,”zaključila je članica Odbora, Lejla Golubović.

Europa.ba