Novi domovi za 20 porodica u Goraždu

„Ne mogu vam opisati koliko sam sretan. Podstanar sam 40 godina i po prvi put u životu ću imati svoj stan. Živio sam sa suprugom u neuslovnom stanu bez vode i kupatila, a u ovom stanu imam sve,“ kaze 67 godišnji Dedović Zahir dok zajedno sa suprugom Feridom drži ključeve svog stana.

Porodica Dedović jedna je od dvadeset koji su danas uselili u novu zgradu u Goraždu, koja je izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa.

Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa, sa učešćem od 234 miliona eura, koji će obezbijediti trajni smještaj za više od 30.000 porodica u BiH i regionu.

Dosta toga je učinjeno zahvaljujući naporima i predanostima svih uključenih u Regionalni stambeni program koji podržava Evropska unija. Međutim, kako bi se porodice mogle integrisati u zajednice, potrebno je riješiti probleme obrazovanja i djelovanja socijalne službe, kao i zapošljavanja. Naša podrška ne prestaje ovdje. Evropska unija nastavlja podržavati reforme koje su usmjerene ka stvaranju novih radnih mjesta i boljih životnih uslova za sve građane BiH,“ rekao je Gianluca Vannini, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH.

U sklopu Regionalnog stambenog programa u BiH, planirana je izgradnja i obnova oko 3.200 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica. Do sada je isporučeno 828 stambenih jedinica, a do kraja 2021. godine planirana je isporuka preostalih 2.370 stambenih jedinica za najranjivije porodice u BiH.

“Sigurna sam da će ovih 20 porodica koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvare svoje životne ciljeve. Sreća na njihovim licima najbolji je motiv i poticaj da jednako predano nastavimo raditi na provedbi Regionalnog stambenog programa”, rekla je  ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije da doprinesu rješavanju dugotrajne situacije raseljavanja najugroženijih izbjeglica i raseljenih osoba nakon sukoba 1991-1995 na području bivše Jugoslavije.

Europa.ba