Da niko ne bude zaboravljen u procesu evropskih integracija

„Socijalne politike ne poznaju granice, što mi u Evropskoj uniji vrlo dobro znamo. Sada je vrlo aktuelno da razgovaramo o ovim problemima i kako pomoći najranjivijim osobama u našim društvima, kako u Bosni i Hercegovini i regionu, tako i unutar Evropske unije. Socijalne politike su ključni dio procesa evropskih integracija,“ rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, tokom konferencije u okviru Inicijativa za socijalnu dimenziju za Zapadni Balkan.

Na konferenciji su predstavljeni konkretni socijalni problemi i potrebe društva, kao i lokalne zajednice koje aktivno sudjeluju u procesu mentoringa. Učesnici konferencije su se dotakli pitanja finansiranja kroz IPA sredstva i utjecaja procesa evropskih integracija na samo društvo, podršku socijalnim pitanjama kao što je socijalno poduzetništvo i druge lokalne inicijative koje se bave osnovnim problemima zajednica u Bosni i Hercegovini. Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prisustvovali su konferenciji, izrazivši podršku za dalje unapređenje socijalnih politika u Bosni i Hercegovini.

 „Socijalne politike su u srcu politika Evropske unije, a posebno su bitne u ovom momentu, u kontekstu predstojećih evropskih izbora. Na nama je izbor da li da se ovim pitanjima bavimo svako za sebe, kao pojedinačne zemlje članice, ili da radimo zajedno, uz moto da su svi uključeni i da pokažemo solidarnost, koja je u srcu Evropske unije,“ istakao je ambasador Wigemark, te dodao da će poseban dio predstojećeg Mišljenja Evropske komisije biti posvećen detaljnoj analizi socijalnih politika u Bosni i Hercegovini.

Inicijativu za socijalnu dimenziju pokrenula je njemačka organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) 2018. godine, u saradnji sa lokalnim organizacijama civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana, a podržavaju je članovi Evropskog parlamenta u cilju unapređenja dijaloga između civilnog sektora, građana i političkih elita u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu.

Inicijativa djeluje “u jasnom uvjerenju da je ideja Evrope ideja solidarnosti, vrijednosti, i  kvalitetnog života za sve građane; ostajemo uvjereni da će ovaj aspekt evropskih integracija biti od najveće važnosti za naše građane“, naglašeno je u zaključcima prve konferencije, održane u Beogradu, 2018.godine. Tokom konferencije, svi ministri socijalne skrbi zemalja Zapadnog Balkana potpisalu su Deklaraciju o unapređenju socijalne politike na Zapadnom Balkanu, time potičući dalje unapređenje društvenih politika i mjera kao i politika i mjera usmjerenih ka unapređenje zapošljivosti građana.

Evropska unija nastavlja podržavati programe u Bosni i Hercegovini koji direktno doprinose unapređenju životnog standarda građana, te sarađuje sa organima lokalnih vlasti i organizacijama civilnog društva na stvaranju mehanizama i resursa koji predstavljaju katalizator društvenog i ekonomskog razvoja.

Europa.ba