Kako do sredstava iz EU programa Kreativna Evropa?

Banjalučkim kreativcima, filmskim radnicima i predstavnicima malih i srednjih preduzeća iz kulture i filmske industrije predstavljen je program EU za finansiranje projekata u oblasti kulture i medija Kreativna Evropa i održana radionica o pisanju projektnih prijedloga za ovaj EU program.

Kreativna Evropa povezuje asocijacije i preduzeća sa sličnim organizacijama iz cijele Evrope kako bi se unaprijedio kapacitet organizacija iz kulture i medija, što je jako bitno za njihovu održivost. Treba osnažiti ljude da budu sposobni, da pripreme dobre aplikacije zato što je konkurencija veoma velika. Potrebno je da se umrežavate, da imate dobre partnere iz drugih država i da zajedno razvijate ideje koje će imati konkretne rezultate, inovativne  metode i kompetenetne ljude uključene u njihovu realizaciju“, rekao je Marko Paunović, konsultant na projektima EU iz Brisela.

Program Kreativna Evropa se sastoji od dva potprograma: potprograma Kultura i potprograma MEDIJI. Pristupanjem potprogramu MEDIJI bh kulturni i filmski radnici, preduzeća i udruženja dobili su mogućnost za povlačenje sredstava iz fonda Kreativne Evrope, a cjelokupni domaći audiovizuelni i multimedijalni sektor šansu za ubrzan razvoj, ali i uspješnije pozicioniranje organizacija i pojedinaca iz BiH na međunarodnoj sceni.

Potprogram MEDIJI okrenut je predstavnicima filmske industrije – producentima, kreatorima video igrica, TV produkcijama i filmskim festivalima. Bosna i Hercegovina ima kreativni potencijal za pozicioniranje filmske industrije na mapu Evrope, ali filmski profesionalci i radnici trebaju pomoć za pisanje projekata.

Cilj Programa Kreativna Evropa je da očuva, razvije i promoviše evropsku kulturnu i jezičku raznolikost, kao i evropsko kulturno naslijeđe. Drugi ciljevi se odnose na podršku kulturnim organizacijama za djelovanje na međunarodnom planu, promociju međunarodne razmjene umjetnika, umjetničkih djela i profesionalaca u kulturi, finansijsko osnaživanje malih i srednjih preduzeća u kulturi, kao i podršku međunarodnim kulturnim politikama koje bi pospješile inovacije, osigurale širu publiku i nove poslovne modele u kulturi.

Kreativna Evropa  je okvirni program Evropske unije za podršku i sufinansiranja projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora za period od 2014. do 2020. godine s ukupnim budžetom od 1,46 milijardi eura.

Za više informacija molimo posjetite: https://kreativnaevropa.ba/

 

Europa.ba