Zajednička izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Federice Mogherini i komesara za obrazovanje, mlade i kulturu Tibora Navracsicsa na Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

Bisel, 20. maj 2019.

Povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, odajemo počast suštinskoj ulozi kulturne raznolikosti u Evropi i svijetu za poticanje dijaloga, poštivanja i doprinosa održivom razvoju i rastu. Evropa je kontinent kulturne raznolikosti. Naša društva, institucije i propisi rezultat su viševjekovne razmjene ideja, vrijednosti, tradicija i sjećanja.

Evropska unija čuva dugogodišnju tradiciju kulturnih razmjena i doprinosi razvoju kreativnih industrija i očuvanju kulturnih izričaja u Evropi kroz inicijative poput evropskih prijestolnica kulture, Erasmus +, Kreativne Evrope ili DiscoverEU, kao jedinstvene prilike za mlade da istražuju i bolje razumiju Evropu. Nova direktiva o autorskim pravima osigurava da će biblioteke i druge institucije kulturne baštine, kao što su arhivi ili muzeji, u budućnosti moći izraditi kopije kulturne baštine EU-a zaštićene autorskim pravima uz pomoć moderne digitalne tehnike, a radi njihovog očuvanja.

Evropska unija je dalje snažno uključena u kulturnu diplomaciju na globalnoj sceni kroz ulaganja u mir, sprečavanje sukoba, stabilnost, razvoj i pomirenje.

Rad Evropske unije na promociji kulturne raznolikosti širom svijeta posebno je bio plodonosan tokom prošlogodišnje Evropske godine kulturne baštine. Tokom cijele godine, Evropska unija je pokretala inicijative za poticanje kulturne razmjene širom svijeta, kao što je Put kulturne baštine na Zapadnom Balkanu i pilot projekat Evropskih kuća kulture. Nacionalni kulturni instituti iz 27 država članica EU također su ojačali svoju saradnju kroz mrežu nacionalnih instituta za kulturu Evropske unije.

Kultura je također izvor održivog rasta i stvaranja radnih mjesta. U tom smislu, Evropska unija finansira niz projekata širom svijeta, uključujući projekte Kreativne Evrope u zemljama istočnog susjedstva EU-a; program Etičke mode koji zapošljava obrtnike u tekstilnoj proizvodnji u zapadnoj Africi; ili godišnji program na Karibima i Kubi koji potiče kreativne industrije i mobilizira kulturnu baštinu prvenstveno kroz održivi turizam.

Evropska unija će nastaviti promovirati očuvanje kulturne baštine i istorijskih sjećanja, zahvaljujući snažnoj saradnji s organizacijama civilnog društva, kao stubovima naših društava.

Zbog toga, u okviru Konvencije UNESCO-a iz 2005. godine o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izričaja, radimo na zaštiti lokacija kulturne baštine i borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima u okviru programa „Unite4Heritage“ u Siriji, Libiji i Jemenu. U centralnoj Aziji, Afganistanu i Iranu, program baštine Svilenog puta doprinosi prosperitetu, miru i socijalnoj koheziji.

Snaga Evrope je u njenoj kulturnoj raznolikosti. Zbog toga EU zajedno sa svojim državama članicama i partnerima na terenu ostaje predana pružanju podrške zaštiti i promociji kulturnih prostora i kulturnih razmjena kao moćnog alata za dijalog i pozitivne promjene na lokalnoj razini, u Evropi i svijetu.

Europa.ba