U Sarajevu počela POINT 8.0 konferencija o odgovornosti i novim tehnologijama

Oko 150 stručnjaka iz cijelog svijeta okupilo se danas u Sarajevu na otvaranju osme po redu POINT konferencije koja se fokusira na političku odgovornost i nove tehnologije. Trodnevni događaj koji je organizovala ACTION SEE mreža organizacija civilnog društva iz cijele regije počeo je diskusijom o dezinformisanju na Balkanu.

Na početku panela, šefica Odjela za komunikacije Ureda EU u Bosni i Hercegovini, Jamila Milović-Halilović, predstavila je istraživanje koje je, uz finansijsku pomoć EU, provela međunarodno priznata platforma za provjeru činjenica (tzv. fact checking) Raskrinkavanje.ba, a koje je prikazalo obrasce širenja dezinformacija u BiH. “Znanje, vještinje i alati za prepoznavanje, sprječavanje i borbu protiv dezinformacija među građanstvom, kao i institucijama u BiH, ostavlja puno prostora za unapređenje,” rekla je Milović-Halilović, dodavši da je prvi put u regiji EU podržala izradu jednog ovako obuhvatnog izvještaja.

Jedna od autorica istraživanja, Tijana Cvijetićanin, ukazala je da je ono utvrdilo ne samo koji mediji su glavni izvori i prenosioci dezinformacija, već je ispitalo i kompleksne odnose među njima. “Algoritamska analiza obavljena je kako bi se uspostavilo da li postoje grupe medije koje su sklone tome da kontinuirano, redovno i učestalo koriste jedni druge kao izvore i prenosice istih dezinformacija,” naglasila je Cvijetićanin.

Stručnjaci za provjeru činjenica iz Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije koji su učestvovali u panel diskusiji, naglasili su da borba protiv dezinformisanja ne podrazumijeva samo razotkrivanje lažnih informacija, već i pariranje narativu i agendi koja se njome promoviše u javnom diskursu.

U zaključku, Milović-Halilović navela je da nastojanja usmjerena na borbu protiv dezinformisanja u slučaju BiH trebaju biti zasnovana na dokazima potkrijepljenim nalazima iz istraživanja, te da medijski profesionalci, regulatorne agencije i partneri u obrazovnom sektoru u tome trebaju zajednički raditi sa fact-checking mrežama. “Provjera činjenica je bitna,” zaključila je.

Video snimak panela dostupan je na https://point.zastone.ba/state-of-disinformation-in-the-balkans/

Europa.ba