„Dani evropskog filma 2019“ donose bogatu raznolikost evropskog filma

Festival „Dani evropskog filma, je postao tradicionalan dio naše proslave Dana Evrope kroz evropsku kulturu i film. Festival prikazuje bogatstvo kulture unutar i među zemaljama članicama Evropske unije, koliko smo slični kao i da je Bosna i Hercegovina dio Evrope,“ rekao je Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini prilikom otvaranja Dana evropskog filma 2019.

Dani evropskog filma donose deset nagrađivanih evropskih filmova, koje su bh. publici omogućili Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica EU (EUNIC) i ambasadama Španije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Poljske, Italije, Njemačke, Francuske, Češke Republike i Austrije u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

„Kulturna saradnja, i razmjena kultura zemalja članica Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom je jednako bitna kao i naša podrška vladavini prava, učešće u političkoj sferi i procesima kojima se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji. Ovih deset filmova predstavljaju raznolikost Evropske unije. Nadam se da ćete u svakome u njih pronaći moto Evropske unije – ujedinjeni u raznolikosti. Nadam se da ćete uživati u najboljem što evropska kinematografija nudi,“ dodao je Sinno.

Španski film “Romantični prognanici”, čiju režiju potpisuje Jonas Trueba, otvorio je Dane evropskog filma, a tom prilikom, publiku je pozdravio José María Valdemoro Giménez, ambasador Španije u Bosni i Hercegovini. “Želimo naglasiti da kultura, muzika i film približavaju ljude i zapravo im omogućava da se zbliže,” dodao je ambasador  Giménez.

“Saradnjom saznajemo koliko smo zapravo različiti, ali istovremeno razumijevamo i cijenimo sve što nas čini bližim jedni drugima, a filmovi su najbolji način da to pokažemo,” rekao je Martin Schumacher, direktor Goethe instituta u BiH, koji trenutno predsjedava EUNIC mrežom, i pritom je izrazio zadovoljstvo i zahvalu za organizaciju Dana evropskog filma 2019.

Ljubitelji filma će imati priliku uživati u najboljim evropskim filmovima od 16. do 25. maja u kinu Meeting Point, u večernjim satima. Ulaz je slobodan, a svi filmovi su titlovani na lokalni i engleski jezik.

Za više informacija o programu prikazivanja filmova, molimo posjetite: www.euinfo.ba