Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime EU povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

Brisel, 16. maj 2019. godine

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Evropska unija ponavlja svoje istrajno opredjeljenje za promociju i zaštitu prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba.

Širom svijeta, kulturne, tradicionalne ili vjerske vrijednosti i dalje se koriste kao opravdanje za progon, diskriminaciju, maltretiranje i gruba zlostavljanja LGBTI osoba, što često uključuje zločine iz mržnje i ekstremne oblike nasilja, uključujući mučenja i ubistva.

Zakoni o seksualnoj orijentaciji i dalje kriminaliziraju istospolne radnje u 72 zemlje, dok propisi u drugim zemljama ne osiguravaju potrebnu razinu zaštite, dopuštajući da se svakodnevno javljaju različiti oblici diskriminacije u svim sferama života LGBTI osoba. Evropska unija snažno naglašava da diskriminacija LGBTI osoba podriva najosnovnije principe ljudskih prava sadržane u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Evropska unija nastavlja borbu protiv nekažnjivosti za djela diskriminacije i nasilja nad LGBTI osobama na svom teritoriju i šire. U tom kontekstu, Komisija je objavila „Popis mjera za unaprjeđenje ravnopravnosti LGBTI osoba“ koji će Komisija provoditi između 2016. i 2019. godine, što uključuje aktivnosti u različitim relevantnim oblastima politika, od nediskriminacije, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, slobode kretanja, azila, govora mržnje i zločina iz mržnje, proširenja i vanjske politike.

Kroz svoje vanjsko djelovanje, Evropska unija održava redovne političke dijaloge s trećim zemljama i podržava organizacije civilnog društva kroz ciljanu finansijsku pomoć. Od 2016. godine, Evropska unija je podržala 16 projekata koje provode organizacije civilnog društva u Aziji, Africi, Južnoj Americi i Istočnoj Europi u vrijednosti od 5,2 miliona eura. Evropska unija je 2018. godine pokrenula zaseban poziv za podnošenje prijedloga projekata u vrijednosti od 10 miliona eura za podršku LGBTI organizacijama širom svijeta. Štaviše, nedavno usvajanje Smjernica EU-a u oblasti ljudskih prava o nediskriminaciji pojačava postojeće Smjernice EU-a za promociju i zaštitu uživanja svih ljudskih prava LGBTI osoba.

Bezbroj aktivista za LGBTI prava koji se bore protiv nepravde i daju glas žrtvama ugnjetavanja i diskriminacije često se suočavaju s napadima u Europi i mnogim dijelovima svijeta. Upravo iz tog razloga, u novembru 2018. godine, putem svog Instrumenta za demokratiju i ljudska prava, Evropska unija pruža podršku aktivistima za ljudska prava LGBTI osoba i njihovim organizacijama aktivnim u područjima gdje su LGBTI osobe najviše izložene riziku od diskriminacije.

Zajedno sa svojim državama članicama, Evropska unija nastavlja podržavati ključno djelovanje ovih aktivista i neće se zaustaviti sve dok LGBTI osobe ne budu mogle živjeti slobodno i sigurno.