Istraživanje o dezinformisanju online: slučaj BiH

Analitičari međunarodno priznatne fact-checking platforme “Raskrinkavanje” predstavili su istraživanje “Dezinformacije u online sferi: Slučaj BiH” kojeg su sproveli uz finansijsku podršku Evropske unije.

U periodu od novembra 2017. do novembra 2018. godine, “Raskrinkavanje” je analiziralo oko 2500 medijskih sadražaja za koje je ustanovljeno da uključuje neki vid dezinformacija. Istraživanje je pokazalo da se oko 62% dezinformacija objavljenih na više od 450 medija u ovom periodu odnosilo na političke teme.

Šefica Odjela za komunikacije Ureda Evropske unije u BiH, Jamila Milović-Halilović, naglasila je važnost istraživanja, prvog ovakvog tipa u regiji, u kojem se naročita pažnja posvetila metodologiji baziranoj na provjeravanju činjenica (eng. fact-checking) i kompleksnim algoritmima analize podataka.

Istraživanjem je utvrđeno da su anonimni portali najčešći tip medija koji proizvodi i prenosi dezinformacije, ali i to da određeni javni mediji prednjače u kontinuiranom objavljivanju dezinformacija političke prirode. Polovina medija iz uzorka istraživanja nalazi se u Bosni i Hercegovini, dok se stotinjak medija koji su u jednogodišnjem periodu objavljivali dezinformacije u vezi sa BiH nalazi u zemljama regiona.

Jedna od autorica istraživanja Tijana Cvijetićanin dodatno je pojasnila da se analiza bavila i kompleksnim vezama između pojedinačnih medija: “Algoritamska analiza je urađena kako bi se ustanovilo da li postoje grupe medija koji su skloni da kontinuirano, redovno i učestalo koriste jedni druge kao izvore i prenosioce istih dezinformacija.”Cijeli izvještaj “Dezinformacije u online sferi: Slučaj BiH” dostupan je na ovom linku.

Europa.ba