Dan Evrope 2019. u Bosni i Hercegovini

Dan Evrope je godišnja proslava mira i jedinstva širom Evrope!

„Biti Evropljanin znači prihvatati razlike i biti tolerantan prema ljudima druge etničke, političke, vjerske i kulturne pripadnosti.  Naša zajednička evropska istorija je ono što nas povezuje. Ne bi nas trebala razdvajati. I kao Evropljani, trebamo se stalno podsjećati da ne ponavljamo greške i tragedije iz prošlosti,“ istakao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Povodom Dana Evrope, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovali su godišnji svečani prijem u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine za više od 400 zvanica.

Prijemu su prisustvovali predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, diplomate, predstavnici medija i organizacija civilnog društva kao i partneri Evropske unije na raznim projektima.

Ured Evropske unije i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini nastaviće obilježavanje Dana Evrope tokom mjeseca maja širom Bosne i Hercegovine, kako bi proslavili zajedničku kulturu, tradiciju i inovacije.

Program aktivnosti za obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini: http://europa.ba/wp-content/uploads/2019/05/Europe-Month-Programme-3.pdf

Pozdravni govor ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH