Mladi inovatori iz Sarajeva obilježili Dan Evrope

Mladi inžinjeri su predstavili neke od više od pedeset nagrađenih izuma generalnom direktoru Danielssonu i ambasadoru Lars-Gunnaru Wigemarku, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku EU. Učenici su predstavili robota zasnovanog na dizajnu NASA robota za istraživanje Marsa i robota za popunjavanje rupa, namijenjenog za unapređenje kvaliteta cestovnog prevoza u BiH, koje su gosti imali priliku probati budući da su funkcionalni i potpuno pokretni.

“Sretni smo što smo danas ovdje na dan koji je nama veoma poseban, 9.maj, Dan Evrope. Danas se prisjećamo naše historije, ali i naučenih lekcija koje svaki dan trebamo cijeniti, kao i vrijednosti za koje se zalažemo. Ovo trebamo imati na umu kada razmišljamo o budućnosti. Kada naredni put dođem u posjetu, siguran sam da će vaši izumi biti uspješni i da će donijeti prosperitet vama, vašim vršnjacima i vašoj državi,” rekao je generalni direktor učenicima.

“Vaši izumi koje ste nam pokazali i standardi koje primjenjujete u području elektronike, mobilne komunikacije i digitalizacije su budućnost ove države. Potrebne su nam osobe s praktičnim znanjem. U ovoj državi postoji tradicija električnog inžinjerstva, susrećemo se s ljudima koji su poduzetni, i to je jedan od razloga naše podrške Centru. Ovo nas čini bližima, jer će Evropa u kojoj vi danas živite biti drugačija od Evrope danas, i stoga je važno da ste spremni da budete uključeni i budete dio nečega večeg od vas samih,” rekao je ambassador Wigemark.

Tokom razgovora sa učenicima, ambasador Wigemark i generalni direktor Danielsson su naglasili značaj poduzetničkog duha i društvene uključenosti mladih, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Evropske unije.

Centar za inovacije i poduzetništvo, koji se nalazi u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sarajevu je osnovan i opremljen kroz EU projekat “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje”, te nastoji podržati razvoj inovacija i poduzetništva u IT sektor za mlade, obezbijeđujući nabavku opreme za laboratorij za učenike.

Europa.ba