Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja 2019. godine

Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vijesti, nego kao stuba demokratije. Kvaliteta demokratskih procesa povezana je sa stanjem slobode izražavanja kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija.

I pored svoje značajne odgovornosti kao garanta provjerenih i tačnih vijesti za javnost, slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su u samom temelju pluralističkog i otvorenog društva. Istraživačko novinarstvo ispunjava nužnu ulogu čuvara koji pomaže javnosti u osiguranju odgovornosti vlasti i institucija na svim razinama za svoje postupke i obaveze. Međutim, sve češće svjedočimo pokušajima sužavanja prostora za slobodne medije, između ostalog, i kroz sistemsko podrivanje njihove kredibilnosti, dok je istovremeno previše novinara izgubilo živote ili im je život ugrožen zbog razotkrivanja neugodnih istina.

Ovogodišnja 26. obljetnica stavlja naglasak na postojeće izazove širom svijeta s kojima se mediji suočavaju na izborima, u vrijeme dezinformacija, kao i na potencijal medija da podrže demokratiju, mir i pomirenje. Dezinformacije imaju značajan potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javni diskurs u cijelom svijetu, pa tako i u Evropskoj uniji.

Zbog toga smo pokrenuli „Akcioni plan EU protiv dezinformacija“ (*) kojim se intenzivira evropski odgovor na jačanje otpornosti naših društava na dezinformacije. Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i udruživanje djelovanja Unije i država članica, mobiliziranje privatnog sektora kako bi ispunio svoje obaveze, podizanje svijesti javnosti i osnaživanje građana. Zdrava demokratija oslanja se na otvoren, slobodan i pošten javni diskurs i naša je dužnost zaštititi taj prostor i ne dopustiti nikome širenje dezinformacija koje potiču mržnju, podjele i nepovjerenje u demokratiju.

EU promovira slobodne i poštene medije ne samo kod kuće, nego i globalno u našim odnosima s trećim zemljama, uključujući i kroz finansiranje ciljanih projekata koji unaprjeđuju kvalitetno novinarstvo, slobodu medija i pristup javnim informacijama. S obzirom da se slobodno novinarstvo nalazi pod sve većim pritiskom, EU ponovno potvrđuje svoju odlučnost u odbrani slobode štampe i medija unutar svojih granica i širom svijeta.

(*) Dana 5. decembra 2018. godine, Komisija i visoka predstavnica usvojili su Zajedničko saopštenje u najavi „Akcionog plana protiv dezinformacija“.