Dodatnih 13 miliona eura od Evropske unije za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima

Evropska komisija usvojila je 29. aprila 2019. godine drugu specijalnu mjeru u vrijednosti od 13 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima. Ova nova EU aktivnost će se nadovezati na rezultate prethodnih mjera kroz koje je EU već obezbijedila 9,2 miliona eura kako bi pomogla zemlji da se nosi sa prilivom migranata od 2018. godine. Ovu aktivnost će implementirati Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u suradnji sa UNCHR-om i UNICEF-om.

Podrška Evropske unije će osigurati smještaj i hranu za izbjeglice, azilante i migrante. Poboljšati će standard zaštite i uslove života, kao i pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama, uključujući obrazovanje za djecu školskog uzrasta.

Sredstva EU će također ojačati kapacitete vlasti Bosne i Hercegovine u upravljanju granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje službi za izbjeglice, azilanate i migranate, te podršku za dobrovoljni povratak.

Ova aktivnost je dio šire podrške EU zemlji. Od 2007. godine, EU pruža pomoć Bosni i Hercegovini u području azila, migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona eura. Od januara 2016. godine, Bosna i Hercegovina je također i korisnica regionalnog programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od 8 miliona eura.

Kako bi se u potpunosti iskoristile sredstva EU, vlasti Bosne i Hercegovine trebaju osigurati učinkovitu koordinaciju u upravljanju migracijskom situacijom. Konkretno, potrebno je preuzeti upravljanje privremenim prihvatnim centrima koji su podržani sredstvima EU i odrediti daljnje prikladne lokacije za smještaj.

Europa.ba