Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini na sastancima sa liderima Zapadnog Balkana u Berlinu

Visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini održala je danas u Berlinu niz bilateralnih sastanaka sa liderima Zapadnog Balkana u Berlinu.

Visoka predstavnica se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem; sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić; sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem; sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom; sa premijerom Albanije Edi Ramom i predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Tokom ovih bilateralnih razgovora visoka predstavnica i lideri su razgovarali o situaciji u regionu i ponovo potvrdili značaj i posvećenost regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i pomirenju, u čemu je Prespanski sporazum postavio historijski primjer. Pored toga, takođe su razgovarali o napretku i budućim perspektivama na njihovom putu ka EU.

Večeras će Federica Mogerini prisustvovati sastanku sa liderima Zapadnog Balkana, kao i Slovenije i Hrvatske, u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Europa.ba