Evropska unija donirala novo sanitetsko vozilo Domu zdravlja Bihać

Domu zdravlja u Bihaću su danas uručeni ključevi novog sanitetskog vozila sa najsavremenijom opremom, koje će biti korišteno tokom medicinskih intervencija i pružanja pomoći migrantima na području Unsko-sanskog kantona.

U proteklom periodu, osoblje Doma zdravlja Bihać se suočilo sa povećanim brojem medicinskih intervencija usljed prisustva migranata u prihvatnim centrima u Bihaću, stoga je Evropska unija donirala sanitetsko vozilo koje će mnogo doprinijeti efikasnijem djelovanju medicinskih ekipa na terenu.

Vozilo u vrijednosti od preko 65.000 KM je donirano u sklopu projekta koji finansira Evropska unija kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama na terenu i ojačala kapacitete države pri upravljanju granicom.

Ključeve sanitetskog vozila je preuzela direktorica Doma zdravlja gđa. Jasminka Ljubijankić, a uručio ih je g. Dražan Rozić, IOM koordinator za odgovor na migrantsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Ljubijankić je tom prilikom istakla značaj donacije savremeno opremljenog vozila, ne samo za migrante i izbjeglice, lokalno stanovništvo već i za osoblje koje će ga koristiti.

“Dom zdravlja Bihać je od samog početka migracijske krize bio uključen brinući o primarnoj zdravstvenoj zaštiti osoba u migraciji, a da ni u jednom momentu nismo zanemarili zdravstvenu zaštitu lokalnog stanovništva. Kako takve posebne situacije uvelike prelaze naše kapacitete, mi smo apelirali na nadležno Ministarstvo zdravstva, kao i na Međunarodnu organizaciju za migracije, i naglasili naše realne potrebe za funkcioniranje na terenu. Uz svesrdnu podršku Gradske uprave i Ministarstva zdravstva, Međunarodna organizacija za migracije je realizirala projekat nabavke sanitetskog vozila za DZ Bihać, a koje je donirala Evropska unija. Danas, možda i simbolično, tačno godinu dana od prvog našeg izlaska na teren i pružanja pomoći osobi u migraciji, Međunarodna organizacija za migracije nam je uručila ključeve novog sanitetskog vozila. Ovo je velika donacija za Dom zdravlja Bihać i omogućava nam brže i kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite, kako lokalnom stanovništvu, tako i osobama u migraciji. Zahvalni smo na ovakvoj donaciji i nadamo se dobroj suradnji i na budućim projektima”, izjavila je direktorica gđa. Ljubijankić.

Projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” koji finansira Evropska unija u vrijednosti od preko 7,2 miliona eura, provode Međunarodna organizacija za migracije, UNHCR i UNICEF.

Europa.ba