Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH povodom nedavnog napada na pripadnice LGBTIQ zajednice

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini osuđuje zločine iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice sarajevske LGBTIQ zajednice. LGBTIQ osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.

Pozdravljamo nedavnu najavu da će se prva ikada LGBTIQ Povorka ponosa održati u Sarajevu u septembru 2019. godine. Nažalost, primijetili smo da je pomenuta najava izazvala niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti. Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje.

Želimo podsjetiti vlasti na njihove pozitivne obaveze da promovišu društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja kao što je navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi sa Merlinka festivalom 2014. godine i nemogućnošću vlasti da osiguraju bezbjednost svih učesnika. Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.