Rušenje stereotipa uz njegovanje naslijeđa

Oko 400 žena poduzetnica, zvaničnika vlada, diplomata i ljubitelja mode imali su priliku da 8. aprila na FACE TV uživaju u vrhunski prikazanoj kolekciji modne konfekcije i dodataka koje su kreirali modni dizajneri i umjetnici iz cijele BiH.

Otvarajući Dane ženskog preduzetništva 2019 bh. dizajneri Adnan Hajrulahovic HAAD, Dijana Kozadra, Nerma Begović, Melisa Hujić, Vera Bujak i firma Sana Linea zajedno sa umjetnicama Sanjom Vajić, Sonjom Bikić i Draganom Čorokalo su priredili rijetko viđenu izložbu talenta i vještina.

Probijajući granice inventivnosti pokazali su kako moderan dizajn kombinovan sa ručnim radovima preko 20 žena iz svih područja BiH na tradicionalnom materijalu može proizvesti modele visoke mode spremne za pokazivanje na bilo kojoj od svjetskih modnih pista.

Otvarajući ceremoniju Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini, naglasio je da je osnaživanje žena jedna od ključnih ciljeva politike Evropske unije. Kako je gospodin Sinno rekao Evropska unija podržava projekte kao što je ovaj jer je jasno da se oznaživanje žena ne može postići samo fomalnim zakonodavnim mjerama već zahtjeva istinsku i trajnu društvenu i ekonomsku jednakost.

Rodna ravnopravnost nije samo pitanje ljudskih prava; ona je ključna za stabilnost jednog društva. Osnažene i  finansijski neovisne žene mogu dati izuzetan doprinos društvu.” – izjavio je Sinno dodajući da je osnovni cilj projekta “podrška ženama iz seoskih produčja i ženama koje svojim radom doprinose očuvanju kulturnog naslijeđa kroz osiguranje kvalitetnijeg pristupa  domaćem pa i međunarodnom tržištu bez izlaganja dodatnim troškovima“.

U okviru ove podrške “Udruženju poslovnih žena u BiH”  Evropska unija u Bosni i Hercegovini podržala je i kreiranje mogućnosti kupovine proizvoda članica ovog udruženja i putem interneta. Ova mogućnost će biti na raspologanju preko 50 žena , od kojih mnoge žive i proizvode ručne radove inspirisane kulturnim naslijeđem u seoskim i drugim udaljenim područjima BiH.

Tokom proteklih 10 godina Evropska unija je uložila preko 7 miliona eura u projekte usmjerene na postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena a ova podrška će se nastaviti i ubuduće jer su ove oblasti u samoj srži politike EU i sadržane su u programima i projektima EU u cijelom svijetu.

Europa.ba