Goraždanski model: Razvojem vještina radne snage do smanjenja nezaposlenosti

Razvoj vještina radne snage jedan je od ključnih faktora koji je u proteklih deset godina doveo do oporavka tržišta rada i smanjenja visokih stopa nezaposlenosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Zahvaljujući podršci Evropske unije koja protekle tri godine podržava projekat „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ razvijeno je institucionalno partnerstvo između poslodavaca, javnog sektora, škola, službe za zapošljavanje i civilnog sektora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Goraždanski model, koji je prepoznatljiv po visokom stepenu uključenosti kompanija u stručnoj obuci nezaposlenih osoba, omogućava stručnu obuku učenika na radnom mjestu i saradnju između kompanija i škola u procesu planiranja i kreiranja nastavnih planova i programa srednjoškolskog obrazovanja. Ovakav vid saradnje značajno je smanjio disbalans između ponude i potražnje na tržištu rada i time doprinio da Bosansko-podrinjski kanton Goražde ima najmanju stopu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Goraždanski model je ponovo podigao ljestvicu u oblasti razvoja vještina radne snage. Ovaj model omogućava kompanijama da svoje radnike uključe u program stručnog obrazovanja i razvoja vještina u cilju povećanja performansi na radnom mjestu.

Prva grupa od 20 zaposlenih radnika kompanije ”Emka Bosnia” d.o.o. Goražde nedavno je započela sa obukom stručnog obrazovanja koji provodi SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde u kojem će polaznici biti certificirani za stručna zanimanja na kojima su trenutno zaposleni.

Kompanija ”Emka Bosnia” d.o.o. je podružnica EMKA GROUP koja je svjetski lider za sisteme za zaključavanje, šarke i zaptivke, koji se koriste u ormarima i kontrolnim ormarima za elektroniku i elektrotehniku. Ovaj vid obuke predstavlja treći ciklus zajedničkog djelovanja, razvijanja vještina kod nezaposlenih i zaposlenih osoba, a koje su potrebne tržištu rada.

Pored Ministarstva za obrazovanje BPK Goražde i SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, predstavnici kompanije su bili direktno uključeni u kompletan proces izrade programa obuke. Na taj način su izrađeni programi koji odgovaraju potrebama privrede i kompanija koje djeluju na ovim prostorima.

Obuka za zaposlene i sticanje novih vještina je od vitalnog značaja kako bi se održao korak sa tehnološkim razvojem i industrijom koja već uvodi inovativne metode obuke. Husein Bezdrob predstavnik kompanije ”Emka Bosnia” d.o.o. Goražde je rekao:„Ulaganje u obrazovanje radnika nije više stvar dobre volje, imidža ili prestiža, već neminovnost koja je ujedno i jako dobra investicija za kompaniju. Kroz obuke, nadogradnju postojećeg znanja i sticanja novih vještina, radnici postaju privrženiji kompaniji, osjećaju svoju ulogu u razvoju kompanije i viziju kompanije doživljavaju kao vlastitu“.

Projekat „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ finanisira Evropska unija, a implementira Udruženje ALDI u saradnji sa SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde. Osnovni cilj projekta jeste razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti, te unaprijeđenje dostupnosti obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja.

Europa.ba