Znanstvenici koje finansira EU objavili prvu snimku crne rupe ikada

Brisel, 10. aprila 2019.

Evropska komisija danas objavljuje prvu snimku crne rupe ikada, načinjenu u projektu Event Horizon Telescope, globalnom znanstvenom projektu u kojem sudjeluju i znanstvenici koje finansira EU. To veliko otkriće vizualni je dokaz postojanja crnih rupa i pomiče granice savremene znanosti.

Prvo opažanje crne rupe ikada plod je široke međunarodne istraživačke saradnje Event Horizon Telescope (EHT), a velik obol uspjehu dali su i znanstvenici koje finansira EU. Riječ je o velikom znanstvenom postignuću kojim se produbljuje naše razumijevanje crnih rupa, potvrđuju predviđanja Einsteinove opće teorije relativnosti i otvaraju novi pravci istraživanja svemira. Prva snimka crne rupe danas je istodobno objavljena na šest konferencija za medije održanih diljem svijeta.

Carlos Moedas, komesar za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: “Znanost nerijetko nadahnuće nalazi u fikciji. Crne rupe dugo nam već bude znatiželju i golicaju maštu. Zahvaljujući radu evropskih znanstvenika, od danas više nisu samo teorijski koncept. Otkriće je zadivljujuće i iznova pokazuje kako se u saradnji s partnerima diljem svijeta može doći do neočekivanih spoznaja, a naše poimanje svijeta iz temelja protresti.”

Predsjednik Evropskog istraživačkog vijeća (ERC) profesor Jean-Pierre Bourguignon dodao je: “Čestitam znanstvenicima diljem svijeta zaslužnim za ovo nadahnjujuće otkriće koje pomiče granice našeg znanja. Posebno mi je zadovoljstvo primijetiti da su uspjehu presudno pridonijeli znanstvenici koji se finansiraju sredstvima Evropskog istraživačkog vijeća. Rezultati finansiranja tako fundamentalnih istraživanja ni po čemu nisu sigurni, ali dalekovidna investicijska odluka Evropske unije pokazala se iznova promišljenom, a potkrjepu je dobio i ERC-ov cilj ulaganja u visokorizična, ali potencijalno revolucionarna istraživanja.”

Finansijska sredstva Evropske unije u okviru Evropskog istraživačkog vijeća (ERC) bila su ključna za EHT. EU je finansirala rad triju vodećih znanstvenika i njihovih timova uključenih u otkriće te je pomogla u razvitku i nadogradnji velike teleskopske infrastrukture, ključne za uspjeh projekta.

Današnje postignuće novo je među brojnima ostvarenima u okviru EU programa Horizont 2020. i njegovih prethodnih okvirnih programa. Kako bi EU zadržala vodeće mjesto u istraživanju i inoviranju u svijetu, Komisija je na temelju postignutog uspjeha predložila dosad najambiciozniji program EU: Horizont Europa.

 

KONTEKST

Crne rupe kozmički su objekti nevjerojatne gustoće. Drastično utiču na svoje okruženje izobličujući prostorvrijeme i zagrijavajući gravitacijski privučenu materiju do ogromnih temperatura. Na snimci se razaznaje crna rupa u središtu masivne galaktike Messier 87, u zviježđu Djevice. Od Zemlje je udaljena 55 miliona svjetlosnih godina, a od sunca je masivnija 6,5 milijardi puta.

Da bi neposredno susjedstvo crne rupe uopće bilo moguće izravno promatrati, projekat Event Horizon Telescope sastoji se od unaprijeđene mreže od osam teleskopa razmještenih diljem svijeta. Ti se teleskopi nalaze na velikim nadmorskim visinama, primjerice u Sierra Nevadi u Španiji, na vulkanima na Havajima i u Meksiku, na planinama u Arizoni, u pustinji Atacama u Čileu i na Antarktiku. Na projektu radi više od 200 istraživača iz Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i istočne Azije.

ERC je znanstvenike koji rade na EHT-u finansirao u okviru projekata BlackHoleCam i RadioNet, obuhvaćenih programom Horizont 2020. i Sedmim okvirnim programom.

  • Cilj je projekta BlackHoleCam, vrijednog 14 miliona eura, snimiti, mjeriti i bolje razumjeti crne rupe. Projekat traje šest godina, a od 2014. ga sa svojim timovima vode profesori Heino Falcke sa Sveučilišta Radboud u Nijmegenu u Nizozemskoj (ujedno predsjedavajući Znanstvenog vijeća EHT-a), Michael Kramer iz Instituta za radioastronomiju Max Planck i Luciano Rezzolla s Goetheova sveučilišta u Frankfurtu.
  • Projektom RadioNet podupire se konzorcij koji čini 27 ustanova iz Evrope, Republike Koreje i Južne Afrike, a cilj je objediniti vrhunsku infrastrukturu za istraživanja u području radioastronomije. Riječ je o teleskopima, mrežama teleskopa, arhivima podataka i globalno operativnoj Evropskoj mreži za dugobazičnu interferometriju. Za koordinaciju projekta zadužen je Institut za radioastronomiju Max Planck. EU je u posljednjih 15 godina u projekat uložila 30,3 miliona eura.

Evropska unija je 2007. osnovala ERC želeći stvoriti prvorazrednu evropsku organizaciju za finansiranje izvrsnog pionirskog istraživanja. ERC svake godine najboljim i najkreativnijim istraživačima nezavisno o nacionalnosti i dobi dodjeljuje finansijska sredstva kako bi mogli voditi projekte u Evropi. U ponudi su četiri osnovna programa: početno, konsolidacijsko, napredno i sinergijsko bespovratno finansiranje. Usto, ERC bespovratnim sredstvima za provjeru koncepta dobitnicima pomaže u ranim fazama komercijalizacije rezultata pionirskog istraživanja.

 

DODATNE INFORMACIJE

Fotografije i videozapisi crne rupe na audiovizualnom portalu Komisije

Teleskop Event Horizon: izvješće za medije

Komisijina konferencija za medije o servisu Europa putem satelita

Komisijina konferencija za medije o EUtubeu

Pratite vijesti na Facebooku, Instagramu i Twitteru – #RealBlackHole

Vijest Evropskog istraživačkog vijeća

Europa.ba