Organizacije civilnog društva ključne za borbu protiv korupcije

Evropska unija nastavlja biti pouzdan partner Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, finansiranjem tri nova projekta za borbu protiv korupcije u iznosu od 3,5 miliona eura čija je provedba počela početkom 2019. godine.

Uz jasnu poruku da ukorijenjenoj i sistemskoj korupciji nema mjesta u Evropskoj uniji, Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, obratio se predstavnicima organizacija civilnog društva, antikorupcijskih tijela i donatorske zajednice.

“Želimo naglasiti značaj učešća organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije. Civilno društvo doprinosi konstruktivnom kritikom i dobar je partner institucijama i donatorima zbog stručnosti i preporuka koje daje. Evropska unija je predana u pružanju podrške Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije kroz značajnu finansijsku pomoć. Kroz ove projekte radimo na sprječavanju i suzbijanju korupcije. Pozitivni rezultati ovih napora su ključni kako bi Bosna i Hercegovina mogla postati dio evropske porodice,” rekao je Bizel.

Predstavnici organizacija civilnog društva uključeni u projekte koji se bave borbom protiv korupcije, antikorupcijska tijela svih nivoa vlasti i predstavnici međunarodne zajednice su imali priliku iznijeti svoje stavove i time pomoći u definisanju potreba kako bi unaprijedili saradnju.

Zoran Jachev, vođa tima projekta “Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije” (IPAK) naglasio je da je korupcija veoma složena i da bi svi uključeni u njeno sprječavanje trebali biti bolje koordinisani i organizovani kako bi uspješno odgovorili ovom izazovu. “Za nas je saradnja i koordinacija između institucija, antikorupcijskih tijela i donatorske zajednice ključna. U ovom svojevrsnom trokutu za borbu protiv korupcije, mora postojati bolja saradnja i koordinacija,” rekao je Jachev.

Kroz podršku borbi protiv korupcije, Evropska unija obezbjeđuje jedinstvenu ekspertizu Bosni i Hercegovini, u nastojanju da se proširi i učvrsti uključenost svih sudionika u zajedničkim naporima za sprječavanje korupcije, naročito organizacija civilnog društva koji su najsnažniji glas građana.

Europa.ba