Razmjena između predstavnika aktera u oblasti nauke sa područja Zapadnog Balkana i EU na temu istraživanja i inovacija u Sarajevu

U posljednjoj sedmici marta 2019. održane su dvodnevne razmjene o saradnji između aktera u oblasti nauke iz zemalja Zapadnog Balkana i predstavnika EU na temu istraživanja i inovacija. Sastanak u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini je dio redovnog formata pod nazivom „Susreti na temu istraživanja i inovacija na Zapadnom Balkanu“ i daje priliku za jačanje mreža i razmjenu ideja za snažniju saradnju u istraživanju i inovacijama.

Sastankom je predsjedavala Evropska komisija, a domaćin je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Doprinos diskusiji su dali predstavnici ministarstava nauke iz zemalja Zapadnog Balkana, kao i Zajednički istraživački centar Evropske komisije, više država članica EU i međunarodne organizacije koje se bave istraživanjem i inovacijama. Poseban naglasak je stavljen na izgradnju kapaciteta za transfer tehnologija, prvenstveno kroz posebno osmišljene radionice, alate i instrumente za pomoć akademskim institucijama u regiji. Druga tema je bila izrada i provedba metodologije pametne specijalizacije EU-a, kao pristupa u smislu politika koji zagovara usmjeravanje javnih ulaganja na istraživanje i inovacije u nekoliko pažljivo odabranih prioritetnih područja, gdje se očekuje da će utjecaj na ekonomski i društveni razvoj biti najveći.

Horizont 2020. u regiji Zapadnog Balkana

Sastanak je također poslužio kao platforma za diskusiju o načinima kako ojačati učešće zemalja Zapadnog Balkana u Okvirnom programu EU-a za istraživanje i inovacije Horizont 2020. Do sada su finansirana 343 projekta koji su uključivali istraživače iz zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora i Kosovo) s ukupno 85,47 miliona eura iz programa. Sa 35 finansiranih projekata, Bosna i Hercegovina je treća najuspješnija zemlja Zapadnog Balkana u okviru Horizonta 2020, nakon Srbije (212 finansiranih projekata) i Republike Sjeverne Makedonije (47 finansiranih projekata).

Jedna od najznačajnijih priča o uspjehu istraživačkih poduhvata Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana finansiranih u okviru Horizonta 2020. jeste GeoERA. Cilj projekta je integrisanje informacija i znanja o podzemnoj energiji (npr. geotermalna energija), vodama (na primjer, podzemnim vodama) i sirovinskim resursima širom Evrope kako bi se podržalo održivo korištenje takvih podzemnih sirovina. Projekat uključuje partnere iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije i Srbije.

Sastanak u Sarajevu je dio zajedničkog napora EU-a i zemalja Zapadnog Balkana na izgradnji istraživačkih i inovacijskih kapaciteta u regiji, čime se zemlje Zapadnog Balkana približavaju da postanu društva utemeljena na znanju, ali se i podržava rast i stvaranje radnih mjesta te u konačnici pravi i korak bliže u pristupanju EU. Ovo je također priprema za predstojeći samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju u julu 2019. godine.

Horizont 2020: Otvoren za cijeli svijet

Horizont 2020 je najveći multinacionalni program posvećen istraživanju i inovacijama i otvoren je za cijeli svijet, što znači da se istraživači, univerziteti, istraživačke organizacije ili kompanije iz cijelog svijeta, uključujući zemlje Zapadnog Balkana, mogu prijaviti za učešće u aktivnostima Programa rada koje se provode uglavnom putem poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Program rada za razdoblje 2018-2020. je značajna investicija od 30 milijardi eura, s više od 600 poziva za dostavljanje prijedloga, uključujući popis od 30 međunarodnih vodećih inicijativa u područjima od obostrane koristi. Sve zemlje Zapadnog Balkana (s izuzetkom Kosova) povezane su s Okvirnim programom Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020. Kosovo* ima pravo učešća u programu iz grupe trećih zemalja.

Više informacija na:
EU-WBC R&I cooperation Roadmap (2018)

Europa.ba