Putem kulturnog naslijeđa Zapadnog Balkana

Poštivanje i promocija zajedničkog, evropskog kulturnog naslijeđa jača osjećaj pripadnosti Evropi. Bogato kulturno naslijeđe Zapadnog Balkana jedan je od najboljih zagovarača regije unutar Evropske unije za koju je kultura regiona najbolja poveznica različitosti i veoma bitan dio procesa evropskih integracija.

Strip „Putovanje Balkanom: Putem kulturnog naslijeđa“ vodi čitaoce na jedinstveno istraživanje regije i bogatog kulturnog naslijeđa. Autor stripa, Nicolas Wieers je producent Balkan Trafik! Festivala, koji se održava u Briselu i Parizu, kako bi se promovisao region i podstakao dijalog unutar Evropske unije o ljudima, kulturi i raznolikosti regije. Wieers je naglasio da festival nastoji približiti region Evropskoj uniji kroz kulturu, strip, ples, film i vizuelne umjetnosti, „Strip je veoma snažan medij za prenošenje poruka, koristimo ga za različite nivoe predstavljanja i istraživanja kulturnog naslijeđa Zapadnog Balkana. Sretni smo što imamo priliku predstaviti strip u Sarajevu, zajedno s umjetnicima iz ove države.“

„Kultura i kulturno naslijeđe su odvijek bili veoma važni za Evropsku uniju. Evropska unija je podržala obnovu kulturno-historijskog naslijeđa širom države i pomogla u razvoju kulturnog turzma kroz program prekogranične saradnje. Kulturno naslijeđe je veoma bitno za Evropsku uniju i Bosnu i Hercegovinu, pomaže u pomirenju, međukulturnom dijalogu i gradi mostove za međusobno razumijevanje,“ rekao je Gianluca Vannini, šef Sekcije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije Bosne i Hercegovine.

„Belgiju je zemlja na raskrižju kultura koja je okarakterisana svojom raznolikošću“ rekao je William Asselborn, šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije u BiH dodajući da „Raznolikost snaga i kulturne razmjene nas čine bogatijim. I to je zapravo cilj Balkan Trafik! Festivala : muzikom, plesom, filmom, razgovorom i stripom prelazimo granice. Ova izložba se zasniva na istoj ideji: na predstavljanju multikulturalnosti Balkana – regije različitih nacionalnosti, kultura, religija i historija!“

Kulturno naslijeđe je bitan dio procesa evropskih integracija koji omogućava razumijevanje prošlosti i izgradnju zajedničke budućnosti. Tokom 2018. – Evropske godine kulturnog naslijeđa, Evropska unija je promovisala i slavila zajedničko kulturno naslijeđe i nastaviti će s tim aktivnostima. Festivali i inicijative, kao što je Balkan Trafik! podržavaju ove napore u jačanju veza i kulturnih razmjena.

Strip „Putovanje Balkanom“ pročitajte ovdje: LINK

Europa.ba