Diplomate COWEB-a Vijeća EU u posjeti Bosni i Hercegovini

Članovi Radne grupe Vijeća Evropske unije za region Zapadnog Balkana (COWEB) u posjeti su Bosni i Hercegovini u periodu od 20. do 22. marta 2019. Članove odbora čine diplomate iz 28 država članica EU.

Cilj trodnevne posjete je upoznavanje članova COWEB-a sa političkom i ekonomskom situacijom u zemlji kroz sastanke sa predstavnicima institucija izvršne i zakonodavne vlasti, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodne zajednice.

Članovi COWEB-a, zajedno sa direktoricom za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Genovevom Ruiz-Calaverom, i specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemarkom, danas su se sastali sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara i njegovim zamjenicima, kolegijumima oba Doma Parlamentarne skupštine, entitetskim premijerima, kao i sa predstavnicima civilnog sektora i poslovne zajednice u BiH. Također su se susreli sa EUFOR-om i partnerima Evropske unije iz međunarodne zajednice.

Kao radno tijelo Vijeća EU, COWEB je nadležan za pitanja koja se tiču odnosa EU sa regionom Zapadnog Balkana: Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Kosovom. Grupa se bavi opštim političkim i ekonomskim razvojem ovih zemalja, kao i procesima stabilizacije i pridruživanja i regionalne saradnje.

U septembru 2016. godine, Vijeće EU pozvalo je Evropsku komisiju da dostavi svoje Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo. Nakon završetka procesa, Komisija će predstaviti Mišljenje Vijeću EU koje će potom donijeti političku odluku o sljedećim koracima za zemlju u njenom procesu pridruživanja Evropskoj uniji.