Osnovci iz Prnjavora promoviraju bogatstvo različitosti i kulturne vrijednosti nacionalnih manjina

Kada svi radimo zajedno, uz pozitivnu energiju i volju, ništa nije teško – poručuju učenici koji su više od šest mjeseci učili o nacionalnim manjinama, njihovim tradicijama, običajima i kulturama.

„Predstavit ćemo običaje, tradiciju i legende Rumuna i dosta smo se pripremali. Sigurni smo da ćemo pobijediti na današnjem kvizu“ rekli su Ahmet, Ismeta, Danilo i dva Đorđa, učenici Osnovne škole Meša Selimović iz Lišnje.

U Prnjavoru, mjestu koje okuplja 13 od 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, takozvanoj „Maloj Evropi“, učenici 12 osnovnih škola iz opštine Prnjavor su učestvovali u takmičenju i priredili interaktivne nastupe o nacionalnim manjinama.

Obraćajući se učenicima, Gianluca Vannini, šef Sekcije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograniču saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglasio je „Razmjena informacija o kulturama i jezicima raznih nacionalnih manjina je jedan od najljepših načina proslave raznolikosti i promovisanja univerzalne kulture uključenosti! Kulturna raznolikost je naše bogatstvo. Raznolikost jezika, muzike, umjetnosti i folklora samo može unaprijediti kvalitetu života.“

„Kada vidim sve prisutne ovdje danas razumijem lokalni, ali i širi značaj ovog događaja“ rekao je ambasador Drahoslav Stefanek, šef kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu, ističući da je lokalna vlast prepoznala značaj obrazovanja i podizanja svijesti mladih unutar zajednica kako bi podržali dijalog i razmjenu iskustava učenika.

U partnerstvu s lokalnim zajednicama, civilnim društvom i relevantnim institucijama, Evropska unija aktivno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka uklanjanju svih vidova diskriminacije i podržava socio-ekonomsko integrisanje manjina. Događaj u Prnjavoru je dio projekta ‘Jačanje nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’ pod pokroviteljstvom Evropske unije i Vijeća Evrope koji nastoji upoznati građane s nacionalnim manjina koje žive u opštini Prnjavor.

 

Europa.ba