Klimatska diplomacija – zaključci Vijeća o klimatskoj diplomaciji

Vijeće je danas usvojilo zaključke o klimatskoj diplomaciji. U njima podsjeća na to da su klimatske promjene izravna i egzistencijalna prijetnja koja neće poštedjeti nijednu zemlju te ističe da se u svijetu već bilježe višestruki razorni učinci klimatskih promjena, ali se unatoč tome još ne čini dovoljno kako bi se one obuzdale.

EU ponovno potvrđuje svoju čvrstu predanost Pariškom sporazumu kao ključnom multilateralnom okviru kojim se uređuje globalno djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i pozdravlja pozitivan ishod 24. konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (COP 24).

Vijeće ponovno ističe da cilj mjera u području klime nije samo smanjenje emisija stakleničkih plinova, nego i rad na posljedicama koje klimatske promjene imaju na mir i sigurnost.

Vijeće podsjeća na to da je 2019. godina presudna za ubrzavanje mjera u području klime na domaćoj razini, kao i za povećanje globalnih ambicija u kontekstu rada na postizanju održivog razvoja, pod vodstvom Ujedinjenih naroda.

Vodeća uloga EU-a u području klimatskih mjera temelji se na progresivnom stajalištu same Europe u vezi s tim pitanjem. Vijeće pozdravlja dugoročnu stratešku viziju Europske komisije za ostvarenje prosperitetnog, modernog, konkurentnog i klimatski neutralnoga gospodarstva.

Vijeće ponovno potvrđuje da će EU i dalje predvoditi provedbu mjera u području klime na svjetskoj razini i raditi na daljnjem jačanju međunarodne klimatske suradnje.

Vijeće usvojilo zaključke o klimatskoj diplomaciji

Europa.ba