Prijedorski osnovci poručuju „Upoznajmo se!“

„Trebamo poštovati svaku državu i njen narod. Bitno je da poštujemo nacionalne manjine i da se upoznamo s njihovom tradicijom i običajima,“ poručuju učenici osnovne škole iz Omarske.

Učenici osmih razreda 12 prijedorskih osnovnih škola su kroz kviz poznavanja nacionalnih manjina te izložbe i radionice, kao i degustacije jela kuhinja nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini predstavili svoje vizije položaja i prava nacionalnih manjina u Prijedoru i Bosni i Hercegovini.

„Mi danas predstavljamo Rome. Spremili smo igrokaz o tradiciji Roma, predivan panel o ovoj nacionalnoj manjini. Spremni smo za kviz i nadamo se pobjedi!“ entuziastično su izjavili učenici kozaračke osnovne škole.

Kviz osnovaca jedna je od aktivnosti projekta ‘Jačanje nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’ pod pokroviteljstvom Evropske unije i Vijeća Evrope koji nastoji upoznati građane s četiri nacionalne manjine koje žive u Prijedoru (Česi, Ukrajninci, Romi i Slovenci) i unaprijediti njihov položaj.

„Osnovna škola Jovan Cvijić iz Brežičana predstavlja Čehe kao nacionalnu manjinu. Naših pet učenika je vrijedno radilo na upoznavanju nacionalnih manjina i spremni su za pobjedu na današnjem takmičenju,“ kazala je Olivera Brdar Mirković, direktorica škole.

Aktivnosti osnovaca u okviru ovog projekta promovišu položaj nacionalnih manjina, te nastoje doprinijeti jačanju svijesti i ispunjenju potreba pripadnika nacionalnih manjina u oblasti tradicije, kulture, historije i jezika u okviru zajednica u kojima žive.

‘Jačanje zaštite nacionalnih manjina’ jedan je od projekata koji se u Bosni i Hercegovini realizuje u okviru trogodišnjeg programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” s ciljem unapređenja i usklađivanja mehanizama zaštite ljudskih prava nacionalnih manjina sa evropskim standardima. Ukupna sredstva dodijeljena Bosni i Hercegovini kroz ovaj program iznose 2,7 miliona eura.

Europa.ba