Europsko nadzorno tijelo za rad: rumunjsko predsjedništvo postiglo privremeni dogovor s Europskim parlamentom

Rumunjsko predsjedništvo Vijeća i Europski parlament danas su postigli privremeni dogovor o Uredbi o uspostavi Europskog nadzornog tijela za rad (ELA). Svrha je tog novog tijela pružanje potpore državama članicama u provedbi pravnih akata EU-a u području mobilnosti radne snage diljem Unije i koordinacije sustava socijalne sigurnosti. Pružat će i informacije zaposlenicima i poslodavcima o složenim aspektima prekogranične mobilnosti radne snage. Dogovor će sada biti podnesen predstavnicima država članica u Vijeću EU-a kako bi ga potvrdili.

Taj je dogovor još jedan važan korak u osiguravanju dobrog funkcioniranja tržišta rada EU-a. ELA će nacionalnim administracijama pružati ključnu pomoć u provedbi relevantnog zakonodavstva Unije. Istodobno, države članice će u aktivnostima ELA-e sudjelovati samo na dobrovoljnoj osnovi.

Marius-Constantin Budai, rumunjski ministar rada i socijalne pravde

Kada bude donesena, Uredbom će se predviđati sljedeće glavne aktivnosti novog tijela:

  • osiguravanje zaposlenicima, poslodavcima te nacionalnim upravama lakšeg pristupa informacijama o pravima i obvezama u slučajevima prekogranične mobilnosti
  • potpora koordinaciji država članica u prekograničnoj provedbi relevantnog prava Unije, uključujući olakšavanje usklađenih i zajedničkih inspekcija
  • potpora suradnji među državama članicama s ciljem rješavanja problema neprijavljenog rada
  • potpora tijelima država članica u rješavanju prekograničnih sporova.

Budućom uredbom predviđa se postupak posredovanja u dva koraka: u prvu fazu bit će uključeni posrednik iz ELA-e i predstavnici dotičnih država članica i ona bi mogla završiti davanjem neobvezujućeg mišljenja. Ako se rješenje ne pronađe, uključene države članice mogu pristati na drugu fazu posredovanja, po uzoru na Odbor za mirenje Administrativne komisije za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti. Ako se spor odnosi na koordinaciju sustava socijalne sigurnosti, bilo koja dotična država članica može zatražiti da se predmet uputi Administrativnoj komisiji. Administrativna komisija, u dogovoru s dotičnim državama članicama, može podnijeti isti zahtjev.

ELA-om će se također objediniti tehničke i operativne zadaće nekoliko postojećih tijela EU-a (Europskog koordinacijskog ureda EURES-a, Tehničkog odbora za slobodno kretanje radnika, Odbora stručnjaka za upućene radnike te Europske platforme za rješavanje neprijavljenog rada). Cilj je uspostava trajne strukture kojom se osiguravaju brzo reagiranje i kontinuitet te kojom se ostvaruju bolji i učinkovitiji rezultati na temelju ojačane suradnje.

O lokaciji sjedišta ELA-e odlučit će se nakon donošenja zakonodavnog akta.

Osnovne informacije i sljedeći koraci

Komisija je svoj prijedlog predstavila 13. ožujka 2018. Vijeće je 6. prosinca 2018. donijelo stajalište koje je predstavljalo temelj za pregovore s Europskim parlamentom. Privremeni dogovor sada će proučiti Odbor stalnih predstavnika Vijeća, koji ga treba potvrditi. U kasnijoj će fazi uslijediti formalno glasovanje u Vijeću i Europskom parlamentu.

Europa.ba