3,5 miliona eura za borbu protiv korupcije u BiH

Evropska unija finansira tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava.

Richard Máša, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je naglasio da će 14 tijela za prevenciju korupcije u Bosni i Hercegovini dobiti stratešku, pravnu i operativnu podršku naglašavajući da „U nedavno objavljenom Indeksu percepcije korupcije TI za 2018. godinu BiH je na 38. mjestu što potvrđuje da je država u zastoju po pitanju rješavanja koruptivnih djelovanja. Evropska unija omogućava BiH jedinstvenu ekspertizu kako bi se ograničila korupcija. Međutim, takve značajne investicije postaju manje značajne (ili čak beznačajne) ako političke vođe i odgovorne vlasti ne poduzimaju konkretne korake kako bi osigurali rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala,“ rekao je Máša.

Tri nova projekta koji pomažu različite institucije iz javnog, privatnog i civilnog sektora nastoje ojačati i nastaviti značajnu podršku Evropske unije za anti-korupcijske mjere u Bosni i Hercegovini. Projekat ‘Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije – IPAK’ u vrijednosti od 750,000 eura će obezbijediti pomoć nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima. Vođa projekta i viši stručnjak za borbu protiv korupcije Zoran Jachev istakao je da projekat nastoji osigurati harmonizirani rad institucija, privatnog sektora, organizacija civilnog društva, građana i medija kako bi se pomoglo i unaprijedilo provođenje anti-korupcijskih mjera.

Projekat ‘EU4Justice – podrška borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala’ vrijedan 2,2 miliona eura će se realizovati u saradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i kaznenog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala. Voditeljica projekta i francuska tužiteljica specijalizirana za teška krivična djela Isabelle Arnal naglasila je značaj interdisciplinarnog pristupa i saradnje svih relevantnih učesnika u borbi protiv antikorupcije jer, kako je naglasila, „od nedostatka interdisciplinarnog pristupa pri rješavanju teških krivičnih djela koristi imaju samo kriminalci“.

Emsad Dizdarević, projektni koordinator Transparency International-a predstavio je projekat ‘EU podrška protiv korupcije u BiH’ vrijedan 500,000 eura kako bi se uočile koruptivne prakse u zdravstvenom sektoru u BiH i unaprijedio integritet i odgovornost unutar sektora,  čije bi rezultate najviše osjetili građani BiH.

Europa.ba