Posao za 42 osobe zahvaljujući podršci Evropske unije i ILO

Bosanska Krupa je jedna od ukupno 27 opština u BiH koja je zahvaljujući učešću u projektu Evropske unije, uspjela potaknuti zapošljavanje na prostoru općine. Od ukupno 50 osoba koje su  prošle kroz obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage,  42 osobe su  stekle certifikate za zanimanje zavarivač (CERTIFIKAT EN ISO 9606-1 (EN 287-1)) i dobile priliku ili su se već zaposlile u firmama koje su partneri projekta.

Ovaj rezultat je omogućen kroz uspostavu lokalnog partnerstva i identificiranje potreba privatnog sektora za konkurentnom radnom snagom. Nakon  implementacije projekta, posebno imajući u vidu kontinuirani rast metalnog sektora u Bosanskoj Krupi i Unsko-sanskom kantonu, cilj lokalnog partnerstava je povećati ovaj broj na 150 lica u periodu od godinu dana.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje se sastoji od javnog, privatnog i nevladinog sektora zajednički su pristupili rješavanju problema radne snage. U okviru projekta, urađena je i analiza regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu , koja sadrži praktične preporuke za unapređenje zakonskog okvira, a koji su upućeni Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, radi usvajanja i primjene u tehničkim školama ovog kantona.

U Centru za podršku poduzetništvu u Bosanskoj Krupi je kroz projekt nabavljena sofisticirana oprema za simulaciju zavarivanja i provjeru vara, te obučeno osoblje lokalne mješovite srednje škole za praktičnu nastavu koja se odvijala u Centru.

Web platforma Centar za podršku poduzetništvu (https://business-support-center.com/) koja je kreirana u okviru projekta omogućiti će privrednicima, kao i nezaposlenim licima da izraze svoje potrebe za radnom snagom.

Projekt je implementirala Općina Bosanska Krupa u suradnji sa partnerima PLOD Centar Bihać, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“ i poduzećima Novi Most d.o.o., ACMA d.o.o., Krupa Kabine d.o.o., BOSANCAR d.o.o. i ZAH d.o.o.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa je jedno od 19 uspostavljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Više informacija o projektu Lokalna partnerstvo za zapošljavanje se može naći na linku http://www.partnerstvo.ba/

Europa.ba